Tivissa, muntanyes d´història

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/28/2022#) AND (caducitat>=#1/28/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

El Parc Natural dels Ports habilita serveis d'informació in situ durant la temporada de bolets

Aquesta acció se centra a informar i conscienciar sobre les pautes de conducta respectuoses amb el medi natural i busca implicar els visitants en la preservació de l’entorn. Emportar-se les deixalles, seguir les normes de circulació i respectar la propietat privada són tres de les principals recomanacions

Etiquetes   natura entorn, bolets, parc natural ports, terres ebre

Publicat el13/10/2020

El Parc Natural dels Ports habilita serveis d’informació in situ durant la temporada de bolets | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


Aquest passat cap de setmana, als accessos a Cova Avellanes, la Fou i Refalgarí, personal dels serveis d'informació i educació ambiental del Parc Natural dels Ports informaven als visitants i boletaires sobre de pautes de conducta respectuoses amb el medi natural, una campanya que el Parc ha posat en marxa amb un doble objectiu. D'una banda, informar dels accessos, propietat privada, zones d'aparcament i itineraris i de l'altra, sensibilitzar i conscienciar de la importància de tenir una conducta respectuosa amb l'entorn natural i amb la regulació de l'aprofitament dels recursos del bosc.

El Parc organitza aquest tipus d'accions in situ en zones en què la freqüentació de visitants augmenta força en aquesta època de l'any i es poden originar conflictes i afectacions al medi. En concret, aquesta campanya tindrà lloc diversos dies dels mesos d'octubre i novembre, coincidint amb la temporada de bolets.

Aquestes campanyes resulten especialment rellevants en la situació actual, en què els espais naturals experimenten un augment desmesurat de visites i una proliferació preocupant de conductes no adequades i fins i tot incíviques.

En aquesta línia, a l'estiu, es va dur a terme una campanya a la Terra Alta, als Estrets i al Toll del Vidre, per donar a conèixer els valors naturals d'aquest ecosistema tan fràgil.


Pautes de bona conducta per a visitants i boletaires

Per collir bolets, s'ha de tenir en compte de no agafar aquells que no es coneixen. Si cal, feu servir guies d'identificació; al Centre de Documentació del Parc en tenim per a consulta i préstec. Pel que fa a la propietat privada, al Parc hi ha dues finques degudament senyalitzades en les quals no es poden collir bolets.

Al bosc, s'han de prendre bones referències ja que és fàcil desorientar-se per la complicada orografia dels Ports. A més, hi ha zones sense o amb mala cobertura i poden resultar útils algunes aplicacions per a mòbil com el My112.

Aquesta campanya no s'enfoca només a la recol·lecció de bolets sinó que també informarà sobre altres temes com mesures de seguretat per la COVID-19, itineraris del Parc o pautes de comportament en general. Emportar-se la brossa, portar el gos lligat, no fer soroll, no molestar la fauna salvatge o no fer foc són algunes de les indicacions que es remarcaran, en aquest sentit.

També cal respectar el límit de velocitat, seguir les normes de circulació i aparcar sense dificultar el trànsit de vehicles, especialment els d'emergències.

Al Parc, s'hi poden fer moltes activitats, tenint present que és un espai protegit. Cadascuna de les persones que visita el Parc ha d'assumir un paper actiu i responsable envers la conservació de l'entorn. Conservar el Parc és cosa de tots i totes.


Guia per collir bolets al Parc Natural dels Ports


Per: Redacció

Foto: EbreActiu