Lo Sirgador, llagut turístic. Activitats al riu Ebre i a la Via Verda

CAT | ES


El Parc Natural de Montsant actualitza el cens de flora de Montsant

Els resultats dels estudis han descrit que totes les espècies han augmentat en menor o major grau la seva abundància poblacional respecte les dades obtingudes en la prospecció de l’any 2010

Etiquetes   natura, parc natural serra montsant, botanica, especies protegides, priorat

Publicat el27/11/2023

El Parc Natural de Montsant actualitza el cens de flora de Montsant | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Euphorbia minuta


El Parc Natural de Montsant, amb el finançament de la Diputació de Tarragona, ha dut a terme aquest any 2023 la prospecció de les poblacions de flora protegida a Montsant de Thymus loscosii i Euphorbia minuta, així com de les espècies catalogades com a amenaçades del Leontodon crispus ssp. i Senecio aurícula var. sicoricus.

Aquest treballs de prospecció s'han executat amb l'Associació Taxus, especialitzada en la conservació i custòdia del territori i es realitzen atès la manca d'informació actualitzada sobre la flora vascular d'interès de Montsant, la qual està protegida pel Decret 328/1992 que aprova el Pla d'espais d'interès natural i el Catàleg de flora amenaçada de Catalunya.

Els darrers estudis per conèixer la distribució real d'aquestes espècies daten de l'any 2010, per tant, amb aquest projecte s'ha aconseguit crear una cartografia digital detallada i actualitzada que localitza geogràficament i de forma precisa les poblacions dels taxons esmentats. Aquesta informació bàsica és necessària per efectuar el seguiment i conservació d'aquestes poblacions i implementar mesures de protecció i gestió adients.

Els treballs s'han centrat a la zona d'Ulldemolins, concretament al voltant del camí d'Albarca a Cadolles Fondes, perquè és la zona que conté la concentració més gran d'espècies de flora protegida o amenaçada del Parc.

Els resultats dels estudis han descrit que totes les espècies han augmentat en menor o major grau la seva abundància poblacional respecte les dades obtingudes en la prospecció de l'any 2010.

Els resultats ens mostren que aquestes poblacions son sostenibles i viables a mitjà termini en les condicions actuals i son un exemple positiu de les mesures de protecció de la flora implementades des del Parc Natural durant aquests últims anys, que han contribuït notablement a la disminució del seu grau d'amenaça, essent actualment força comuns els substrats favorables i localment abundants pel desenvolupament d'aquests taxons. Bàsicament, la gestió s'ha basat en la protecció del seu l'habitat reduint així l'alerta que va significar la inclusió d'aquestes espècies en llistes de conservació i de flora amenaçada.


Per: Redacció

Foto: Parc Natural Serra de Montsant

comparteix-ho