Càmping Ampolla Playa. Relax i diversió al Delta de l´Ebre

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#8/10/2022#) AND (caducitat>=#8/10/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

L’ONU escull les Terres de l’Ebre com a primer territori al món on avaluar la resiliència urbana davant els reptes globals

Permetrà disposar d’una diagnosi de les fortaleses i debilitats de les Terres de l’Ebre i augmentar la seva resiliència davant transformacions i reptes globals com el canvi climàtic, o els canvis provocats per la digitalització, per exemple en el desenvolupament de la nova economia i la transformació del model productiu actual

Etiquetes   entorn, patrimoni natural, territori, terres ebre, delta ebre, els ports, ribera ebre, baix ebre, montsia, terra alta,

Publicat el27/4/2022

L’ONU escull les Terres de l’Ebre com a primer territori al món on avaluar la resiliència urbana davant els reptes globals | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Flamencs a la badia dels Alfacs, al Delta de l’Ebre


El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ho va anunciar ahir a Nova York, on va signar un memoràndum d'entesa amb la directora executiva d'ONU-Hàbitat, Maimunah Mohd Sharif. Puigneró es troba aquests dies a Estats Units amb motiu de la celebració de la reunió d'alt nivell convocada pel president de l'Assemblea General de l'ONU per a l'implementació de la Nova agenda urbana.

El Programa Global de Ciutats Resilients té l'objectiu d'incorporar la resiliència urbana en les polítiques d'urbanització sostenible. El Programa està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), l'Acord de París contra el Canvi Climàtic i la Nova Agenda urbana.

Aquest prograna de Nacions Unides ajuda les ciutats, i ara als territoris, a augmentar la seva resiliència diagnosticant l’estat del seu sistema urbà davant els reptes territorials, econòmics i socials; impulsant accions, i construint coneixement conjunt amb el territori per a la formulació de polítiques.

Per aconseguir-ho, empra una metodologia amb diverses fases. La primera és la recollida d'informació sobre la zona, amb la participació de tots els actors del territori, seguida d'un diagnòstic de les febleses i les oportunitats davant de les transformacions econòmiques, territorials i socials. Després, experts del l'ONU ajuden a elaborar les recomanacions d'actuacions prioritàries.


Les Terres de l'Ebre, un territori a preservar

Fins ara, la metodologia del Programa s'ha provat en ciutats i entorns urbans molt diferents de tot el món, de diverses grandàries, situacions geogràfiques i contextos climàtics, com Dakar, Asunción, Medellín o la mateixa Barcelona.

Ara, ONU-Hàbitat i la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Nació Digital i Agenda Urbana, col·laboraran per adaptar la metodologia del Programa a territoris i àrees més extenses que les ciutats i que presentin reptes de resiliència urbana. L'objectiu és adaptar els indicadors i les recomanacions a aquesta nova escala de treball, tenint en compte que també involucrarà actors més diversos i diferents escales de govern.

Les Terres de l'Ebre són un entorn fràgil a preservar i complexe, que combina zones de gran valor natural amb àrees urbanitzades, esdevenint un territori idoni per aquesta primera prova pilot a nivell global. En aquest sentit, el vicepresident Puigneró ha explicat que es tracta de ”quatre comarques amb singularitats molt diferents”. “Es tracta de veure com apliquem l'Agenda urbana no només a una ciutat sinó a un sistema de municipis molt diferents però interconnectats”, ha afegit.

Segons la directora general de Nació Digital i Agenda Urbana, Maria Galindo, “les Terres de l'Ebre tenen gran interès per a les Nacions Unides pels seus reptes econòmics, socials i demogràfics, que les converteixen en un lloc idoni on desenvolupar aquest projecte” pilot. Alguns d'aquests reptes que s'analitzaran són “l'existència d'un entorn natural fràgil que cal preservar” on també hi conviu “l'economia tradicional juntament amb noves oportunitats econòmiques”, els “reptes poblacionals”, molt diferents als municipis de l'interior dels de la costa, o la “identitat específica” de les Terres de l'Ebre, ha enumerat Galindo.

El programa dura 4 anys. Durant el primer any, es treballarà en la recollida de dades i la diagnosi de la situació de les Terres de l'Ebre mitjançant el treball conjunt amb els experts de Nacions Unides.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu