Venda online productes de la Terra

CAT | ES


L'olivera «Mil·lènia» de Godall, millor Olivera Monumental d'Espanya 2021

L’olivera és de la varietat Farga i se situa molt prop de la Via Augusta romana

Etiquetes   natura, oliveres millenaries, oliveres monumentals, godall, montsia, taula del senia, terres ebre

Publicat el2/7/2021

L’olivera «Mil·lènia» de Godall, millor Olivera Monumental d’Espanya 2021 | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... L'olivera «Mil·lènia» de Godall


L'olivera 'Mil·lènia' de Godall (Montsià) ha estat escollida per AEMO (Associació Espanyola de Municipis de l'Oliver) com la Millor Olivera Monumental d'Espanya 2021. És un arbre de la varietat Farga i se situa molt prop de la Via Augusta romana. Té un perímetre de tronc de més de 7 metres, a 1,3 metres del sòl. És l'olivera més gran del municipi i de les més grans de Catalunya.

La Universitat Politècnica de Madrid l'ha datat l'any 1018 i tindria 1.003 anys. L'olivera és propietat d'Alexis Albiol, alcalde de Godall. Juntament amb la Mancomunitat de la Taula del Sénia, l'Associació Territori Sénia i la Cooperativa de Godall, la finca on es troba es va arranjar l'any 2015 com a Àrea d'oliveres mil·lenàries de Godall, que es pot visitar.

A Godall hi ha 188 oliveres mil·lenàries i 'Mil·lènia' és el més gran de tots. Les oliveres ocupen un 40% dels 34 quilòmetres quadrats del terme municipal, on es cultiven en secà. La Cooperativa de Godall elabora l'Oli certificat Làcrima Olea Mil·lenària sota la marca de garantia Oli Farga Mil·lenària de la Mancomunitat i l'Associació del Sénia.

'Mil·lènia' deu el nom als alumnes de l'escola de Godall que el van escollir en una de les activitats per conèixer el patrimoni oleícola del territori del projecte Històries de Patrimoni Europeu. A la zona catalana del Sénia hi ha 2.668 monumentals (que tenen més de 3,5 metres de perímetre de tronc a 1,30 metres del terra), el que suposa un 42% dels inventariats al territori del Sénia.


Per: ACN

Foto: Mancomunitat Taula del Sénia