Món Natura Delta de l´Ebre. Gaudeix de la màgia del Delta de l´Ebre

CAT | ES


OliMil, nou projecte de la Taula del Sénia i els ajuntaments del territori per recuperar finques abandonades

Actualment, dels més de 5.000 arbres monumentals inventariats, només un miler produïxen oli

Etiquetes   natura, producte proximitat, oli oliva, oliveres millenaries, taula del senia

Publicat el20/2/2019

OliMil, nou projecte de la Taula del Sénia i els ajuntaments del territori per recuperar finques abandonades | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Les finques abandonades poden tornar a ser fèrtils pel cultiu en tres anys


La Taula del Sénia va presentar la setmana passada a Ulldecona un dels seus nous projectes, sota el nom d'OliMil, amb l'objectiu de recuperar finques perdudes i produir més oli procedent de les oliveres mil·lenàries a la zona del Montsià i el Baix Maestrat. Actualment, dels més de 5.000 arbres monumentals inventariats, només un miler produïxen oli. Davant la demanda del mercat i la poca quantitat d'oli produït enguany -1.500 litres certificats per la marca Farga Milenaria -, l'ens vol assolir una collita d'entre 8.000 i 10.000 litres d'oli de cara la campanya del 2019. Per això, s'ha previst fer un inventari de les finques abandonades i en desús per recuperar-les. Paral·lelament a l'inventari, iniciat este mes de gener i que s'allargarà fins al juny, s'oferiran els terrenys a aquells aturats o agricultors en actiu que se'n vulguen fer càrrec. La iniciativa ha rebut una subvenció de 51.792 euros del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

En la roda de premsa de presentació, la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Teresa Adell, va destacar que la majoria dels terrenys són “totalment recuperables”, malgrat que alguns face vint anys que estan abandonats. De fet, considera que poden tornar a ser fèrtils pel cultiu en tres anys.

Este passat mes de gener es va iniciar ja la primera fase del projecte amb la contractació d'una tècnica que s'encarrega de localitzar els terrenys i inventariar-los per tal de crear una base de dades, segons va explicar el nou president de la Mancomunitat i Alcalde de Traiguera, Javier Ferrer.

Per la seva banda, l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, va destacar la importància del projecte per la recuperació de finques perdudes i l'oportunitat laboral que pot representar la incorporació al camp per a persones desocupades i/o jóvens que vulguen retornar al territori. Fa ja deu anys, l'Ajuntament d'Ulldecona va posar en marxa el primer banc de terres públic de les comarques del Sénia i l'objectiu del consistori és recuperar els serveis que s'oferien al sector agrícola en aquell projecte.


OliMil, nou projecte de la Taula del Sénia i els ajuntaments del territori per recuperar finques abandonades | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... La presentació del projecte es va fer a Ulldecona. Foto: cedidaHostal-Restaurant Ca L’Àngels. Prat de Comte. Terra Alta

comparteix-ho