Jornades del Pinxo de Benicarló. Del 20 de setembre al 6 d’octubre 2024

CAT | ES


Nova intervenció arqueològica al Castell d'Ascó

De moment han aparegut grans sitges per a cereals, restes d’un forn i el paviment i la porta d’accés al priorat de Sant Pere

Etiquetes   entorn, patrimoni, arqueologia, asco, ribera ebre, terres ebre

Publicat el30/9/2022

Nova intervenció arqueològica al Castell d’Ascó | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Continuen els treballs de la intervenció arqueològica al Castell d'Ascó iniciats el mes de juliol i que permeten estudiar les restes arqueològiques que van apareixent, i interpretar les diferents èpoques que l'han anat conformant, així com el funcionament dels espais en l'època en què van ser concebuts. Tot això amb la idea de futur de recuperar el conjunt del castell i fer-lo íntegrament visitable.

En aquesta campanya de 2022 s'intervé a la zona que correspon a l'antiga capella del castell dedicada a Sant Pere - queda dempeus l'absis de la mateixa-, a la zona d'estances residencials per la Comanda, i a una zona de espais destinats a la defensa del castell. De moment han aparegut grans sitges per a cereals, restes d'un forn i el paviment i la porta d'accés al priorat de Sant Pere. A més, a la plana que es troba als peus dels edificis anteriors han aparegut la base dels murs, molt derruïts, però que permeten deduir l'organització interna d'aquest espai.

L'excavació estratigràfica combina mitjans manuals i mecànics, de la totalitat dels enderrocs fins la localització dels nivells de circulació de les diferents estances: capella i sales annexes. A més, s'està recuperant, classificant i replegant de manera diferenciada els materials constructius procedents de la destrucció de les dependències, i es valorarà si és possible recuperar-los en una propera actuació de consolidació del conjunt.

Des de 2014 s'han realitzat diverses intervencions arqueològiques que, a dia d'avui, han permès recuperar la torre-garita, les sales més pròximes a aquesta, panys de muralla i una sèrie de sitges i cisternes.

Per Josep Maria Raduà, regidor de Cultura i Patrimoni, de cara a futures fases “es preveu una consolidació del conjunt d'espais recuperats del castell utilitzant un criteri d'intervenció unitari, amb un doble objectiu: preservar les restes i ajudar a comprendre de forma completa el complex defensiu”.

L'obra, que va a càrrec de l'empresa Recop, es va adjudicar per uns 250.000 € amb un termini d'execució de cinc mesos.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho