Ulldecona, un passeig per la hist˛ria

CAT | ES


Les nevades i el temporal Filomena han afectat un total de 35.000 hectÓrees de conreus d'olivera

Al delta de lĺEbre, no hi ha danys rellevants als arrossars com els soferts, fa un any, amb el pas del Gl˛ria

Etiquetes   natura entorn, temporal, filomena, nevada, priorat, terra alta, terres ebre, catalunya

Publicat el12/1/2021

Les nevades i el temporal Filomena han afectat un total de 35.000 hectÓrees de conreus d’olivera | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La Federaciˇ de Cooperatives AgrÓries de Catalunya confirma que les nevades i el temporal Filomena han afectat un total de 35.000 hectÓrees de conreus d'olivera i alerta que la durada de les baixes temperatures i la magnitud del fred podrien arribar a provocar un tipus d'afectaciˇ similar a les gelades de 2001, malgrat que la superfÝcie afectada en l'actualitat Ús menys extensa. Les comarques amb majors danys en olivera sˇn la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, el Priorat, les Garrigues, el SegriÓ i l'Urgell.

Antoni Galceran, responsable d'oli d'oliva de la FCAC, avanša que ôde moment, la major part de danys en oliveres s'han produ´t a les branques, que s'han trencat pel pes de la neu, per˛ la continu´tat de vent i possibles gelades durant els pr˛xims dies provocarien danys en els arbres, afectant el potencial productiu d'anys futurs. CaldrÓ estar atents a com evoluciona aquesta situaciˇ, avui mateix, s'han registrat temperatures al voltant de -5║C i -6║C a poblacions com la Granadella, Maials, Falset i Ulldemolins, entre d'altresö.

Pel que fa a la collita, en general ha resultat poc afectada perquŔ prÓcticament havia finalitzat a moltes zones on ha nevat mÚs, tot i que a diferents comarques encara hi havia fruit a l'arbre i caldrÓ esperar uns dies per veure si es pot acabar de collir.

A les zones arrosseres del delta de l'Ebre, sembla que l'afectaciˇ seria inferior als danys que va provocar el temporal Gl˛ria al gener de 2020.

Finalment, la FCAC destaca la intervenciˇ de ramaders i agricultors amb maquinÓria pesant que ha estat clau per a la neteja dels camins i per garantir els accessos a les granges dels camions de bestiar o de pinsos.

En aquest sentit, les cooperatives agrÓries lamenten que l'Administraciˇ sovint s'oblida de les carreteres secundÓries, per˛ valoren molt positivament que el transport de productes i subministraments per a establiments agroalimentaris i granges aixÝ com el transport d'animals vius s'hagin considerat essencials i la Generalitat n'hagi autoritzat el transport.


Per: Redacciˇ

Fotos: FCAC