CAT | ES
S’inaugurarà, en el marc de la Festa del Mercat a la Plaça el dijous 16 de maig i es podrà visitar fins al 30 de juny
Etiquetes vida activa, cultura, turisme, turisme cultural, exposicions, museu terres ebre, amposta, terres ebre
Publicat el13/5/2024
El proper dia 16 de maig, a les 19 h, s'inaugurarà l'exposició “Blanquejant l'arròs. Els molins arrossers de l'Ebre”. La mostra, que restarà oberta fins al 30 de juny, ha estat organitzada pel Museu de les Terres de l'Ebre i l'Ajuntament d'Amposta en el marc de la Festa del Mercat a la Plaça, que aquest any està dedicada a la industrialització. A més hi ha donat el seu suport la Diputació de Tarragona, l'Observatori del Patrimoni Etnològic de Catalunya, La Càmara Arrossera del Montsià i Amics dels Cavalls. Es podrà visitar a la sala temporal del Museu de les Terres de l'Ebre entre el 16 de maig i el 30 de juny de 2024.
L'exposició, de caràcter temporal, explica el procés d'industrialització de l'elaboració de l'arròs a l'Ebre, però principalment a Amposta, entre finals del segle XIX i el segle XX. Presenta dos grans àmbits, en el qual primer es dona a conèixer l'evolució històrica dels molins i fàbriques d'elaboració de l'arròs i en l'altre els aspectes més tecnològics (arquitectura, fonts d'energia, maquinària ...) i humans. L'exposició mostra una sèrie d'objectes i documents relacionats amb la temàtica.
A final del segle XIX, al tram final de l'Ebre, la industrialització es va adaptar a la nova producció agrària: l'arròs. El seu conreu havia augmentat exponencialment a partir de l'aixecament, l'any 1860, de la prohibició de conrear-lo. Aquest fet conjuntament amb l'entrada en servei dels canals de l'Ebre –el 1857 s'inaugurà el Canal de la Dreta i el 1912 el de l'Esquerra- va significar un canvi profund de les estructures demogràfiques, socials i econòmiques de les comarques del sud del país.
Al tombant del segle XIX la presència de molins arrossers s'estén a moltes localitats de l'Ebre. A Amposta, el primer centre elaborador al s. XIX, s'hi sumen ben ràpidament l'Aldea, Sant Jaume d'Enveja, Camarles, Tortosa, Deltebre, la Ràpita... La demanda se centrava en la instal·lació de noves fàbriques elaboradores, els molins arrossers, que inicialment adapten molins fariners existents per a procedir a l'espellofat de l'arròs. Aviat, però, van introduir els processos i la maquinària pròpia, a més de noves fonts d'energia i estructures arquitectòniques adaptades primer des de l'empresa privada i després per mitjà de les cooperatives.
L'inici pioner, a finals del segle passat, de l'elaboració de l'arròs va impulsar el progrés tècnic i industrial, el desenvolupament socioeconòmic, i una tradició comercial molt important a la zona que amb el temps, i a través dels industrials i de les cooperatives, ha anat en augment, aconseguint ser avui dia una de les zones arrosseres més important d'Europa.
Per: Redacció
Foto: Cedida
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: