Setmana Petit Príncep. Hospitalet de l’Infant, del 20 al 28 d’abril 2024

CAT | ES


Montsònica farà vibrar la comarca del Montsià a partir de demà amb propostes rurals contemporànies

La primera edició del festival s’estrenarà demà a Ulldecona amb l’espectacle de Toni Jodar i la Banda Municipal de Música d’Ulldecona acompanyats dels gegants de la població. Serà a les 20 hores a la plaça de l’Església i sortiran des de l’ajuntament de la localitat

Etiquetes   vida activa, cultura, ulldecona, la galera, la senia, montsia, freginals

Publicat el7/6/2023

Montsònica farà vibrar la comarca del Montsià a partir de demà amb propostes rurals contemporànies | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Ulldecona serà el primer escenari de Montsònica i seguiran tres pobles més, la Galera, la Sénia i Freginals, tots pobles de l'interior de la comarca ebrenca. En cadascun d'estos pobles, i més concretament en llocs emblemàtics i singulars dels seus municipis, s'han programat espectacles que mostraran elements i costums tradicionals reinterpretats des de la contemporaneïtat, des de la modernitat, «perquè quan parlem de món rural no hem de pensar només en músiques tradicionals i en costums ancestrals, sinó que hi ha tota una creació contemporània que ens identifica, que en alguns casos són reinterpretacions d'estes tradicions sí, però també hi ha tota una producció d'espectacles amb una mirada contemporània que volem visibilitzar des del nostre territori», ha matisat el director i impulsor de Montsònica, Vicent Fibla.

En esta primera edició s'hi han programat fins a deu espectacles, set de música, un de dansa i dos accions escèniques en l'espai natural, a més de tres xerrades.

Després dels espectacles d'este dijous a Ulldecona, divendres prendrà el relleu la Galera, on es podran veure dos espectacles amb visió de dona. L'actuació intimista de la poetessa Raquel Santanera amb música de la violinista Coloma Bertran, al carrer Escoles; i el viatge sonor d'emocions delicades i aclaparadores de la percussionista Núria Andorrà, al terrat de la Torre de la Galera.

Dissabte serà el dia més intens amb espectacles al matí i a la tarda. Al matí els Artistas Salchichas, Maria Camila Sanjinés i Manel Quintana, amb la seua peça Hablar con las plantas para llegar a un paisaje, faran interactuar els espectadors amb la natura exuberant de la Foia d'Ulldecona. La peça acabarà just a temps per al vermut musical amb Cherman DJ i la seua barreja de diferents subgèneres del folklore electrònic, i per a assistir a una peça única creada pel músic experimental benicarlando ITW i el poeta senienc Joan Todó.

A la tarda, l'acció es traslladarà a la Sénia on l'artista reusenc Arnau Casanoves oferirà una exploració de les connexions biològiques entre la música d'arrel, la tecnologia, l'aigua i les plantes pròpies del territori que es podrà veure al Safareig de la plaça de la Sénia. Seguidament, a la plaça de dalt mateix, la de l'església, actuarà la banda La Maria, una de les més noves sensacions de la música valenciana, on la fusió de la instrumentació tradicional amb l'electrònica dona lloc a un espectacle potent i intens.

Per a cloure el festival, diumenge al matí s'ha programat una petita excursió plena de màgia conduïda per la creadora Marga Socias que acabarà a la Barraca de Quicolis a Freginals. En el recorregut es buscarà l'axis mundi de les construccions de pedra seca, declarades Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO.

Vicent Fibla ha recordat que «tots i cadascun dels espais s'han escollit curosament, s'han integrat i han determinat cadascuna de les propostes que hi tindran lloc a Montsònica». Fibla ha remarcat que un dels objectius de Montsònica «és precisament establir este diàleg entre tradicions, patrimoni immaterial, paisatge i propostes artístiques de zones doblement perifèriques, aquelles que, més enllà de la distància amb la gran ciutat, es desdoblen entre la costa i l'interior de les comarques ebrenques».


Xerrades al voltant de la ruralitat i la perifèria artística

Montsònica ha programat tres xerrades i espais on poder debatre sobre ruralitat i el seu encaix des d'una perspectiva perifèrica. Les converses s'han programat cada dia a les 18.30 hores.

  • Dijous al Sindicat d'Ulldecona, la gestora cultural Clàudia Murall (Lo Planter, Tortosa), el director del festival Embarrat (Tàrrega) Jesús Vilamajó i Agustí Vericat, organitzador de les Jornades Musicals a l'Ermita de la Pietat, parlaran sobre els espais i la memòria dels espais en les propostes culturals en les ruralitats catalanes.
  • Divendres a la Torre de la Galera, la percussionista i compositora lleidatana Núria Andorrà i el director de Fira Mediterrània de Manresa, Jordi Fosas, parlaran sobre la reinterpretació del folk i la música tradicional i la nova vida que està adquirint.
  • Finalment, dissabte al Centre Obrer de la Sénia, Anna Zaera, una de les directores del festival Rihihiu de Santa Bàrbara i l'activista Llorenç Sorlí, d'Enraonem-nos i especialista en dificultats del col•lectiu LGTBI al món rural, parlaran sobre pràctiques perifèriques des d'una perspectiva no només geogràfica.

Tota la informació a www.montsonica.cat


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho