Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


El món càtar es reviu des de l'Alt Maestrat

A la comarca s’estan portant accions de signe turístic i cultural que permetran aprofundir en aquest passatge històric

Etiquetes   turisme, human land, turisme cultural, alt maestrat, albocasser, cati, culla, benassal

Publicat el8/9/2023

El món càtar es reviu des de l’Alt Maestrat | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... L'ermitori de Sant Pau d'Albocàsser


La memòria del territori Human Land assoleix milers d'anys de pobladors i migracions. Pas de civilitzacions que han conformat, amb el pas dels segles, una zona amb una riquesa cultural i patrimonial única. Un petit capítol del gran llibre de l'Alt Maestrat està signat pel món càtar, moviment religiós el llegat del qual segueix vigent en espais tan singulars i significatius com l'ermitori de Sant Pau d'Albocàsser.

Els càtars van arribar a l'Human Land actual baix una perspectiva d'hospitalitat i acolliment, fugint de guerres, batalles i l'assetjament bèl·lic i religiós. Ara, per a honrar part d'aquest record, a la comarca s'estan portant accions de signe turístic i cultural que permetran aprofundir en aquest passatge històric. D'una banda, l'Associació Intermunicipal Alt Maestrat Human Land ha promogut accions com a ponències científiques i històriques per a donar a conèixer, d'una forma didàctica, els antics habitants de Sant Pau. En el recinte de l'ermitori també es va instal·lar un monòlit en honor i en memòria del món càtar, situat al costat del llorer de Sant Pau. Entre l'Occitània francesa i l'antic Regne de València, Sant Pau d'Albocàsser continua rendint honors als qui un dia es van allotjar i van habitar les terres de l'Alt Maestrat.

D'altra banda, des d'Albocàsser s'han posat en marxa iniciatives com el Festival Cultural Camins dels Càtars i el projecte 'Camins dels Càtars', mitjançant el qual es posarà a Sant Pau com a epicentre d'un itinerari europeu que seguirà les petjades càtares per tot el continent. Aquest recorregut cultural està secundat pel Consell Europeu per la seva alta capacitat de repercussió en la dinamització turística, cultural i econòmica del territori Human Land. Per a això, la Mancomunitat Alt Maestrat ha aconseguit una ajuda d'un milió d'euros per a posar en marxa els seus primers passos. A més, Albocàsser s'ha germanat amb Paüls, localitat ebrenca, amb passat càtar, i s'han iniciat els tràmits per a fer el propi amb Minerve (França), Monforte d'Alba (Itàlia) i diverses ciutats alemanyes. Totes, amb el caràcter religiós, místic i de pelegrinatge imprès en la seva memòria.


El món càtar es reviu des de l’Alt Maestrat | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...
Grisalles de Sant Pau

El món càtar es reviu des de l’Alt Maestrat | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...
Monolit en record dels càtars a Sant Pau


Per: Redacció

Foto: Arxiu

comparteix-ho