Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Miravet i Vinebre, primera parada del festival de videomapping a la Natura EbreLumen de la Ribera d'Ebre

La projecció de Miravet es va fer l’esplanada del riu, davant la plaça de l’Arenal

Etiquetes   vida activa, ribera ebre, turisme cultural, cultura, terres ebre, miravet, vinebre

Publicat el18/4/2023

Miravet i Vinebre, primera parada del festival de videomapping a la Natura EbreLumen de la Ribera d’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... A Vinebre el videomapping es va projectar als arbres de davant del cinema, al centre del poble


Inspira llum. Inspira natura. La tercera edició del festival Ebrelumen ha arrancat aquest cap de setmana motors, i ho ha fet a Miravet, el centre neuràlgic del turisme a la Ribera d'Ebre, i a Vinebre, segona de les deu parades d'aquesta tercera edició d'una cita de referència en el món del videomapping i la cultura digital, lligada al Turisme, amb la singularitat de ser l'únic festival artístic d'aquesta disciplina que projecta imatges de gran format sobre elements de la natura. En el cas de Miravet, sobre l'esplanada del riu, davant la plaça de l'Arenal; en el cas de Vinebre, als arbres de l'edifici del cinema, al centre del poble. Tot un “desafiament” per als vuit artistes que participen en aquesta tercera edició de l'EbreLumen, segons diu el director artístic, Ricardo Cançado, un dels creadors de videommaping més reconeguts i premiats del món.

Enguany, els continguts que es projecten són tots nous, així com la majoria dels emplaçaments escollits per promocionar els actius de la comarca a través de l'art digital. El festival se celebra durant cinc setmanes, fins a mitjans de maig, cada divendres i dissabte en un poble diferent de la comarca, convidant als veïns de tots els pobles i també als visitants d'altres territoris a descobrir el patrimoni material i immaterial de la Ribera d'Ebre, molt lligada al riu Ebre. Els artistes convidats, originaris de Colòmbia, Itàlia, Brasil, Catalunya i de la resta de l'Estat, estan tot l'ant preparant les projeccions, després que ells mateixos hagin fet l'exercici de descobrir la Ribera d'Ebre des de totes les seves vessants: natural, agrària, cultural, històrica, arquitectònica, turística, de producte local … per aplicar-ho al món de l'art i així, promocionar la identitat del territori i el patrimoni fluvial, com a atractiu turístic dels pobles riberencs.


Tercera edició, consolidada per créixer

En la inauguració del festival, les institucions implicades van mostrar el seu suport per fer créixer i consolidar EbreLumen en pròximes edicions.

“EbreLumen vol posar en valor tots els actius que tenim a la Ribera i és una nova ocasió perfecta per visitar-nos i gaudir del nostre paisatge natural, canviant al llarg de l'any. Després de la floració, ara la natura ens ofereix nous paisatges per atraure visitants i és una gran oportunitat per promocionar els nostres pobles ”, diu la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Gemma Carim. Activitats paral•leles, com el tast de producte local que s'organitzen, contribueixen a donar a conèixer també l'oferta.

A més, després de dues primeres edicions en pandèmia, enguany el festival es consolida amb “la voluntat de créixer amb visió territorial i artística”, diu el comissari del festival de videomapping a la natura, Albert Pujol, també tècnic comarcal. L'EbreLumen Talent, la jornada de formació que es va celebrar aquest dissabte a Vinebre amb vuit escoles d'art del territori i artistes és una primera iniciativa vinculada al festival que mira “a futur”, ja que “vol impulsar la formació en la tècnica del videomapping i les aplicacions digitals en el món de l'art i la cultura de les escoles i ensenyaments artístics del sud de Catalunya, i involucrar en edicions futures als artistes del territori en la creació dels continguts” d'EbreLumen, afegeix el comissari del festival.

En la inauguració divendres a Miravet, tant el director de l'IDECE, Josep Maria Sáez, com la delegada territorial de Cultura, Victòria Almuni, van destacar el “gran potencial” del festival, com a “iniciativa pionera i innovadora a nivell nacional” que “ens ajudarà a estendre l'essència ebrenca i la nostra identitat a tot el territori de cara a properes edicions, dins la Reserva Natural de la Biosfera”, diu el director de l'IDECE. Almuni va destacar “l'aposta en la Cultura Digital com a eina de promoció de municipis petits”, que encaixa perfectament amb la disciplina artística dels videomappings, com a tecnologia aplicada al món de l'art. Des del departament de Cultura, va recordar, s'ha obert ja enguany una línia de subvencions perquè els ajuntaments puguin tirar endavant projectes d'aquest tipus als pobles, i que no es concentrin només a les àrees metropolitanes i ciutats.


Properes parades de la ruta EbreLumen 2023

EbreLumen continuarà fins a mitjans de maig projectant les creacions de vídeo en gran format en espais exteriors singulars riberencs, amb un fil conductor que és el nexe d'unió dels pobles riberencs: el riu Ebre, posant llum al patrimoni natural de la Ribera d'Ebre. D'aquí el lema d'aquesta edició: Inspira llum. Inspira natura. La propera parada de la ruta del festival és aquest divendres a Móra d'Ebre (21 d'abril), i dissabte a Riba-roja d'Ebre (22 d'abril), per continuar a Flix (28 d'abril), Ginestar (29 d'abril), Garcia (5 de maig), Móra la Nova (6 de maig), Ascó (12 de maig) i la Palma d'Ebre (13 de maig).

El festival compta amb la col·laboració dels deu ajuntaments participants, que n'han definit els continguts, així com de l'Institut de Desenvolupament per a les Comarques de l'Ebre (IDECE), el departament de Cultura de la Generalitat i la Diputació de Tarragona, tot coordinat pel Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, impulsor d'una iniciativa innovadora més que sorgeix dins l'estratègia tecnològica i digital comarcal que, des de fa anys, desenvolupa el Consell Comarcal i que novament erigeix la Ribera d'Ebre com un territori pioner en la implantació de les noves tecnologies a nivell nacional.

Totes les projeccions d'Ebrelumen 2023 aquí.


Per: Redacció

Foto: Vinebre Actiu

comparteix-ho