Roquetes.  Muntanya, ciència i tradició

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/20/2022#) AND (caducitat>=#1/20/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

En marxa les obres dels danys ocasionats pel temporal Glòria al port de les Cases

S’ha de reconstruir el tram final del dic de recer més pròxim a la bocana, s’han de reposar blocs d’escullera al llarg del dic i s’ha de crear un camí provisional per a l’accés de camions d’obra i maquinària

Etiquetes   natura entorn, temporal, cases alcanar, alcanar, montsia, terres ebre

Publicat el28/5/2020

En marxa les obres dels danys ocasionats pel temporal Glòria al port de les Cases | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


El port de les Cases d'Alcanar (Montsià) va patir desperfectes a causa del temporal excepcional Gloria el gener passat. El temporal va causar danys estructurals a la part final del dic del costat de la bocana, el morrot. També va provocar la pèrdua de blocs d'escullera al llarg del dic i el trencament del paviment del moll de ponent en el seu tram final. L'empresa pública Ports de la Generalitat invertirà 192.000 euros en la reparació del port. Les obres es van iniciar la setmana passada i tenen un termini d'execució de cinc mesos.

El director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, acompanyat de l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, va visitar ahir les obres d'emergència del port canareu. El temporal Gloria va afectar amb virulència el litoral català, especialment la costa ebrenca, afectant el port de les Cases d'Alcanar.


Obres d'emergència

Les obres d'emergència han començat per l'execució d'un camí provisional per al pas de camions i la maquinària i una plataforma on s'ubicarà una excavadora giratòria que s'encarregarà de reposar els blocs d'escullera al llarg de l'estructura del dic de recer. També s'ha habilitat un espai per desar les pedres d'escullera.

En total es preveuen col·locar 3.200 tones d'escullera en blocs d'entre 4 i 6 tones per unitat. Els blocs de major tonatge s'ubicaran a les zones que reben major acció del temporal i els de menor tonatge en la part que rep menys l' impacte de l'onatge. Un cop s'hagi rehabilitat la part de l'extrem del dic i s'hagi reposat tota l'escullera, es rehabilitarà la punta del moll de ponent i es pavimentarà.

Paral·lelament, s'ha adjudicat a la Universitat d'A Corunya el projecte per fer un assaig en una piscina de model físic d'una maqueta del port de les Cases d'Alcanar. Ara, estan treballant en tasques prèvies i tan bon punt s'obri de nou aquesta universitat, paralitzada com la resta d'activitats docents per la crisi de la Covid-19, es farà la prova i l'estudi pertinent. De l'estudi que sortirà d'aquesta prova, es redactarà el projecte constructiu que ha d'aportar solucions a un port que és vulnerable als temporals, per millorar l'agitació interior que afecta les instal·lacions portuàries amb els temporals.


Per: Redacció

Fotos: Territori i Sostenibilitat