Buda & Bike 2024, l’illa de Buda a cop de pedal. 13 i 14 de juliol, el 3, 4, 17, 18 i 31 d’agost i l’1 de setembre

CAT | ES


LORCA Live: una obra d'una actualitat impactant, que reviu el poeta i transporta a l'imaginari lorquià

L´últim espectacle de la companyia DH Company s’estrenarà el 5 de juny a l’auditori de la Unió Filharmònica d’Amposta

Etiquetes   vida activa, cultura, amposta, terres ebre

Publicat el31/5/2022

LORCA Live: una obra d’una actualitat impactant, que reviu el poeta i transporta a l’imaginari lorquià | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... LORCA Live està protagonitzat per l’actriu Fuensanta López


La productora i companyia teatral DH Company, caracteritzada per reivindicar la transformació social a través de les arts escèniques, ha presentat avui  LORCA Live. Es tracta d'un espectacle que reviu el poeta Federico García Lorca i la seva obra, però que parla també de la solitud i de la incomunicació en el món hiperconnectat en el que vivim actualment i de l'art com a remei contra la por, la intolerància i el cinisme.

A l'obra, l'actriu Fuentsanta López interpreta una influencer desesperada, sense feina ni idees en ple confinament, que rep les possessions de la seva àvia, morta durant la pandèmia. Entre aquestes, un disc de pissarra amb la veu de Federico García Lorca. Una herència que no només li farà descobrir la figura de Lorca, sinó que donarà veu al poeta i dramaturg i alhora a les seves premonicions vitals i poètiques.

Per a l'actriu, posar-se en la pell de la protagonista és “transitar per la ment del poeta, és fer carn la seva imaginació, és portar-lo aquí i ara amb tot el seu poder misteriós i universal”. En un monòleg que parla de “la solitud, de la por, de la mentida, de l’instint de supervivència, de l’ús de la xarxes socials, de la distorsió entre realitat i ficció, de la cerca d’identitat...” afegeix Fuensanta López.

David Bo, autor del text de LORCA Live, veu entre les línies del guió la construcció dels horitzons de l'univers que el poeta desenvolupa a través dels moments i espais de repressió que viu al llarg de la seva vida. Un d'ells el dels calabossos de la Guàrdia Civil de Granada on Lorca va passar les seves últimes hores abans de ser afusellat i que és precisament el que recrea l'escenografia de l'espectacle. Espais que generen, inevitablement, un paral·lelisme amb el tancament viscut durant la pandèmia. Per Bo l'espectacle és un “exercici d’esperança, de fe cega en la veritat poètica i de la capacitat oxigenadora de l’art”.

El director de l'espectacle, Joan Guijarro, explica que presenten una obra sobre un dels grans autors universals de qui ja se n'han fet moltes versions i interpretacions però, tot i així, considera que el principal repte ha estat que “la proposta escènica i estètica mantingués el llenguatge dramàtic i simbolista de les obres de Lorca, on la imaginació i la modernitat, la denúncia social i el qüestionament de la moral estan sempre presents” i, per tant, l'objectiu de l'espectacle és fer arribar Lorca a tots els públics, a través d'un teatre “accessible, actual i contemporani”.

LORCA Live és, així, un espectacle que compleix la missió del teatre amb una finalitat social, una eina per posar en relleu allò que ens preocupa com a societat. Una obra d'una modernitat i una actualitat impactant gràcies al text de David Bo i en la qual la direcció de Joan Guijarro transporta al públic a l'imaginari lorquià, de gran simbolisme.

L'equip està actualment i fins el dia 2 de juny perfilant els últims detalls del procés creatiu en la seva segona residència artística a L'Obrador Espai de Creació de Deltebre i s'estrenarà el dia 5 de juny a l'auditori de la Unió Filharmònica d'Amposta. Les entrades ja estan a la venda en aquest enllaç.


Per: Redacció

Foto: Cedida