Lo Sirgador, llagut turístic. Activitats al riu Ebre i a la Via Verda

CAT | ES


Localitzen un niu més de tortuga careta al delta de l'Ebre

El segon niu localitzat aquest passat cap de setmana ha estat a Malgrat de Mar. En total, ja en són quatre els nius localitzats a la costa catalana aquesta temporada

Etiquetes   natura, tortugues, delta ebre, especies protegides

Publicat el27/6/2023

Localitzen un niu més de tortuga careta al delta de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El cap de setmana del 24 i 25 de juny es van localitzar dos nous nius de tortuga careta a la costa catalana: un al delta de l'Ebre, on fa poc es va descobrir un primer niu, i l'altre a Malgrat de Mar. Amb questa darrera troballa, ja en són quatre els nius localitzats a la costa del país aquesta temporada. Els avisos van activar el protocol d'actuació, que va traslladar uns quants ous a instal·lacions dedicades a la conservació per assegurar la viabilitat de les cries en cas de qualsevol contingència que es pogués produir a la platja. La tortuga careta és una espècie protegida que va ser declarada espècie amenaçada en la categoria de vulnerable pel Govern l'any 2022.

El niu del delta de l'Ebre té 80 ous, dels quals 14 han estat traslladats a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) i al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), tal com dicta el protocol d'actuació en aquests casos. La resta d'ous s'han deixat al niu, que ha estat mogut a una zona amb dunes per evitar el risc d'inundacions.

L'avís el van donar uns pescadors la matinada del dia 24 al 25 de juny, i va ser llavors quan es va iniciar un operatiu on hi van participar tècnics del Departament d'Acció Climàtica, el Parc Natural del Delta de l'Ebre, el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic i el cos d'Agents Rurals.

Un particular va ser qui va alertar a les autoritats de la descoberta del niu a Malgrat de Mar, que conté 130 ous, un dels quals estava trencat. D'aquests, 90 s'han mantingut a la platja i la resta han estat traslladats al CRAC. En l'operatiu hi ha col·laborat la Policia Local i l'Ajuntament de Malgrat de Mar.

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i es perllonga fins a finals d'octubre. Les mares acostumen a fer nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d'agost. La nidificació d'aquest espècie al Mediterrani va començar fa uns 12 anys, fins llavors aquests exemplars només havien trepitjat el territori per alimentar-se. L'any passat no es va localitzar cap niu a la costa catalana, mentre que el 2021 se'n van trobar cinc.

Enguany el departament d'Acció Climàtica ha produït millores en el protocol que se segueix quan es localitza un niu per tal de fer-lo més eficaç i millorar la presa de decisions, la presa de mostres científiques o el marcatge d'exemplars.

En cas de localitzar una tortuga o un niu, cal avisar immediat al telèfon d'emergències 112 per tal minimitzar els impactes de l'ésser humà durant la fase reproductora terrestre, el període de posta i d'incubació.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho