Ulldecona, un passeig per la història

CAT | ES


Localitzen al delta de l'Ebre el primer niu de tortugues careta de la temporada de la costa catalana

Part dels ous de la posta han estat traslladats al CRAM per assegurar-ne la viabilitat

Etiquetes   natura, tortugues, sant jaume enveja, especies protegides, fauna, parc natural delta ebre, delta ebre

Publicat el15/6/2023

Localitzen al delta de l’Ebre el primer niu de tortugues careta de la temporada de la costa catalana | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Protecció instal·lada al niu


Un niu de tortuga careta amb 94 ous ha estat localitzat aquesta setmana al Parc Natural del Delta de l'Ebre, concretament a la platja del Serrallo de Sant Jaume d'Enveja (Montsià). Es tracta del primer nou que es troba de l'espècie aquesta temporada a la costa catalana. Ha estat un dels més matiners del Mediterrani occidental, després que l'any passat no se'n detectés cap i l'anterior, cinc. Seguint el protocol d'actuació en aquests casos, 16 ous han estat traslladats a les instal·lacions del Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM) per assegurar-ne la viabilitat i la resta s'han deixat al niu. Els aiguats dels darrers dies i la curta distància des del niu a la línia de costa han aconsellat aquesta actuació.

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis de juny i es perllonga fins a finals d'octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjan juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d'agost fins a mitjan o finals d'octubre.

Des del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural indiquen que la nidificació de tortugues careta a la Mediterrània occidental va començar fa uns 10 o 15 anys, el que indica un canvi de comportament "motivat probablement pel canvi climàtic". Històricament hi havia hagut presència d'exemplars de juvenils i subadults que s'hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a reproduir-se.

En l'operatiu han participat tècnics del Parc Natural, així com membres del Cos d'Agents Rurals, el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i el CRAM.


Per: ACN

Foto: Departament d'Acció Climàtica