Mas de Barberans, el poble de la pauma

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/25/2022#) AND (caducitat>=#1/25/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Lluisma Mas i Sandra Burgués guanyen la Marató Panxampla

Alfara de Carles (Baix Ebre) va acollir la primera edició de la Marató Panxampla, la cursa més dura del Circuit de les Terres de l’Ebre del 2017. A més també es va disputar el 1r Km Vertical i les cures júnior i cadet. Lluisma Mas i Sandra Burgués van ser els guanyadors de la Marató, mentre que Pol Vilà i Marta Martínez es van imposar al Km Vertical. A Alfara es van aplegar poc més de 200 inscrits entre totes les proves del cap de setmana.

Etiquetes   curses muntanya, circuitebre, alfara carles, baix ebre, terres ebre

Publicat el16/5/2017

Alfara de Carles (Baix Ebre) va acollir, el diumenge 14 de maig, la primera edició de la Marató Panxampla sense cap mena de dubte la cursa més dura de totes les del Circuit de Curses per Muntanya de les Terres de l'Ebre d'aquest 2017 i una de les més exigents que es fan al territori tenint en compte la distància i desnivell. A més de la Marató també es va disputar el 1r KM vertical d'Alfara, les curses júnior i cadet i la marxa, amb poc més de 200 inscrits entre totes les proves.


La Marató Panxampla, la cursa més dura del 2017

A l'inici de temporada de cures per muntanya a les Terres de l'Ebre, Alfara havia d'acollir la setena prova del Circuit ebrenc, amb el plantejament de fer una cursa “normal” al voltant dels 20 Km i entre 1.200 i .1400 metres de desnivell positiu però uns mesos abans de la data de la Cursa de Panxampla, l'organització va anunciar, per sorpresa de tots, que enguany farien una aposta arriscada convertint la Cursa d'Alfara de Carles amb una marató (42 Km) amb 3.500 metres de desnivell positiu. Aquestes xifres ja feien pensar que seria una cursa dura, motiu pel qual molts dels habituals al Circuit van decidir saltar-se aquesta prova, tal com es va comprovar en el nombre d'inscrits que va quedar un curt comparant-ho amb les curses disputades fins ara que han comptat amb una mitjana de 180 participants.

Veient el recorregut i les cares dels participants a mesura que avançava la Marató Panxampla, les previsions de cursa dura es van complir amb escreix. A les 7 del matí es donava la sortida des de les instal·lacions esportives d'Alfara de Carles amb un breu recorregut pels carrers de la població, per ja endinsar-se al parc natural dels Ports per on va transcórrer tota la Marató, amb un recorregut espectacular que va passar per llocs tan coneguts del Port com la Vall Figuera, la Barcina, el cim de Caro, les Moletes, el Toscà, la cova dels Adells, les Rases del Maraco, el Montclí, ...

Lluisma Mas i Sandra Burgués guanyen la Marató Panxampla | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...Entre aquest 4 corredors es van repartir les primeres posicions de la Marató Panxampla d’Alfara de Carles.


Des de bon començament un grup de 4 corredors va separar-se de la resta de corredors i corredores, encapçalat per Lluisma Mas (BTT Montbike) a qui acompanyaven Josep Benaiges (TR Cabrafeixet), Lhoussain Abaghad (UEC Tortosa) i Ramon Curto (CE Refalgarí). D'aquests quatre, a la zona de Caro, Curto va distanciar-se dels altres aconseguint un avantatge d'1 minut al pas pel Toscà (Km 28), perseguit per Mas i Abaghad i a més distància per Josep Benaiges. Als 10 Km finals de la cursa Curto i Mas van intercanviar posicions i ja a la zona de les Rases del Maraco el del BTT Montbike Amposta ja anava en primera posició que no va deixar fins a creuar la línia de meta amb gairebé 7 minuts sobre Curto i 15 minuts sobre Benaiges i Abaghad que van acabar junts. Així el podi absolut masculí va quedar de la següent manera:

Pos. Nom Club/Equip Temps
1 Lluisma Mas BTT Montbike Amposta 6:00:54
2 Ramon Curto Trail CER La Sénia 6:07:31
3 Josep Benaiges TR Cabrafeixet El Perelló 6:15:54
3 Lhoussain Abaghad UEC Tortosa 6:15:54

Lluisma Mas i Sandra Burgués guanyen la Marató Panxampla | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...Lluisma Mas, guanyador de la 1a Marató Panxampla d’Alfara de Carles


En dones la Marató no va estar tan disputada, almenys en la primera posició que va dominar de principi a fi la Sandra Burgués (AAEET Valls-Borges Trail). On si que va haver moviments va ser el grup perseguidor format amb Paula Espinach (Maestrazgo - Escuder Téxtil) que va anar en segona posició fins a Caro, lloc on el grup format per EvaCris Llobat (BTT Montbike), Heura Piñol (AE La Picossa) i Mònica Olivan (Atletisme Terres de l'Ebre), que van arribar juntes al Toscà. En aquest punt Burgués ja treia 20 minuts a les perseguidores i va ser on Piñol va haver d'abandonar per una torçada al turmell. Així Llobat i Olivan van continuar en segona i tercera posició, fins a la línia d'arribada. El podi femení de la Marató Panxampla va quedar així:

Pos. Nom Club/Equip Temps
1 Sandra Burgués AAEET Valls-Borges Trail 7:42:38
2 EvaCris Llobat BTT Montbike Amposta 8:21:59
3 Mònica Olivan Atletisme Terres de l'Ebre 8:30:04

Lluisma Mas i Sandra Burgués guanyen la Marató Panxampla | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...Sandra Burgués, guanyadora de la 1a Marató Panxampla d’Alfara de Carles


Després d'aquesta cursa, continuen liderant el Circuit de les Terres de l'Ebre els dos membres del Montbike Amposta: Lluisma Mas i EvaCris Llobat. La propera cursa serà el 28 de maig amb la Cursa de la UEC Tortosa.

Els àrbitres de la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada (FEDME) van estar presents durant tot els desenvolupament de la Marató Panxampla i del Km Vertical per tal de fer-ne una avaluació i incloure totes dues proves al calendari de curses homologades de la FEDME per al 2018. Aquest fet les situaria a nivell estatal cosa que, a priori, comportarà la participació de corredors i corredores d'arreu.


Alfara, més que la Marató

A més de la Marató, Alfara de Carles també va acollir altres proves. El dissabte es va disputar la primera edició del Km Vertical amb una distància de 5,1 Km i 920 metres de desnivell positiu, entre l'àrea de lleure de la Font Vella (296 m), al mateix poble, fins al cim de l'Espina (11.65 m). El corredor en cobrir aquesta distància i desnivell va ser Pol Vilà (CE L'Areny) amb 0:42:09, seguit per Lluisma Mas (BTT Montbike) amb 42:15 i Albert Ferrer amb 0:46:04. En dones les més ràpides van ser Marta Martínez (AE Cara Nord) amb un crono de 0:59:51, Sandra Vidiella (AE Cota 705) amb 1:00:09 i Míriam Martí (BTT Montbike) amb 1:04:16.

Lluisma Mas i Sandra Burgués guanyen la Marató Panxampla | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...Pol Vilà, guanyador del 1r Kv Vertical d’Alfara de Carles


Com en totes les curses del Circuit de les Terres de l'Ebre també es van disputar les curses júnior i cadet, que en aquest cas es van realitzar el dissabte. Els júnior van cobrir una distància de 12,5 Km i 900 metres de desnivell positiu, quedant guanyadors Jaume Espuis (AE Cara Nord) amb un temps de 1:28:37 i Carme Folqué amb 2:28:41.

En cadets, la cursa va tenir una distància de 6,7 Km i 400 metres de desnivell positiu, que va guanyar el líder de la categoria Èric Lletí (Montbike Amposta).