Hotel Restaurant La Fàbrica de Solfa. Beseit. Una cuina moderna i atrevida basada en la tradició

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/21/2022#) AND (caducitat>=#1/21/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Les pintures rupestres descobertes a Mas de Barberans tenen més de 8.000 anys

Es van presentar ahir al matí públicament. En els pròxims dies, l’Ajuntament del Mas de Barberans decidirà els termes amb què es podran visitar les pintures

Etiquetes   Natura patrimoni, Mas de Barberans Terres Ebre, Parc Natural Els Ports, Montsià

Publicat el16/11/2017

Les pintures rupestres descobertes a Mas de Barberans tenen més de 8.000 anys  | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Les pintures identifiquen un total de 69 figures d’estil llevantí o naturalista


Ahir al matí, Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials a les Terres de l'Ebre del Departament de Cultura i tècnics del Servei d'Arqueologia de Catalunya, van presentar públicament les pintures rupestres descobertes al Mas de Barberans, al Parc Natural dels Ports. La troballa la va fer fa uns deu anys Domingo Ribas, veí de Santa Bàrbara, mentre caçava per la zona del Cocó de la Gralla. Al març de 2014, es va informar de la seva existència al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que en va confirmar la seua autenticitat.

El conjunt pictòric es troba a la zona del Cocó de la Gralla, al barranc de Montpou, en un abric orientat al sud-est d'uns 10 metres de llargada. El panell pintat ocupa una franja llarga i estreta d'uns 3 metres de longitud per 0,40 d'amplada, situat a la part més alta de la paret de l'abric.

S'identifiquen un total de 69 figures d'estil llevantí o naturalista: 27 arquers, 4 figures humanes, 2 petjades, 3 cabres, 1 bossa, 3 arcs i fletxes, 1 personatge particular, 1 antropo-zoomorf, 1 senglar, 1 quadrúpede i diversos traços i restes de morfologia indeterminades. Pel que fa a la cronologia de les pintures, sembla que es podrien datar entre el Postpaleolític i el Neolític, pel que tindrien uns 8.000 anys d'antiguitat.

L'any 2016 el Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va dur a terme la documentació exhaustiva de les pintures, dins el projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya i va començar els treballs de conservació de les pintures, netejar de vegetació l'entorn i tancar el perímetre per tal d'evitar actes vandàlics.

Paral·lelament a les tasques de protecció i conservació, s'ha documentat i estudiat el conjunt pictòric per tal de garantir la seva correcta difusió. També s'ha instal·lat un panell informatiu on, mitjançant un calc, es reprodueixen les pintures i un text breu n'explica les característiques i el valor patrimonial.   Per tal de donar a conèixer aquest singular conjunt, l'Ajuntament de Mas de Barberans té previst incorporar la informació del conjunt pictòric del Cocó de la Gralla al Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma del Mas de Barberans. Actualment el centre ja actua com a punt d'informació del Parc Natural dels Ports i treballa per poder explicar les pintures i integrar-les en el  discurs museològic de l'equipament. S'utilitzarà la sala polivalent i també la terrassa des d'on és visible la serra de Godall i es poden explicar les pintures d'acord amb la seva ubicació geogràfica. L'Ajuntament també està treballant per facilitar l'accés al conjunt pictòric. 

Més endavant s'elaborarà material didàctic i s'estudiarà la gestió de les visites guiades. Així mateix, es pretén incorporar i tractar aquest actiu patrimonial en el marc del discurs sobre els valors patrimonials naturals i culturals del Parc Natural dels Ports.


Les pintures rupestres descobertes a Mas de Barberans tenen més de 8.000 anys  | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... L’abric que acull el conjunt pictòric està protegit amb una tanca metàlica per evitar actes vandàlics