Vine al Delta Birding Festival i apropa’t a la natura a través dels ocells

CAT | ES


La Serra d’Almos acollirà aquest any 2018 la XV Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre

La protagonista indiscutible d’aquesta festa és la clotxa, molt lligat a l’origen pagès dels pobles riberencs, però també és una gran oportunitat per conèixer la comarca i els seus atractius turístics, en aquest cas la Serra d’Almos

Etiquetes   turisme, ribera ebre, serra almos, festa de la clotxa

Publicat el19/2/2018

La Serra d’Almos acollirà aquest any 2018 la XV Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... L’any 2017 Benissanet va acollir la XIV Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre


La Serra d’Almos acollirà aquest any 2018 la XV Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...La Serra d'Almos acollirà aquest any 2018 la XV Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre, una cita organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, que cada any té lloc en un poble diferent de la comarca i aquest any se celebrarà el diumenge 8 d'abril, més tard en el calendari del que és habitual, i ja a la primavera, just després de la Setmana Santa. El mes següent els restuarants acolliran un any més les Jornades Gastronòmiques d'aquest menjar típica de la Ribera d'Ebre.

La protagonista indiscutible d'aquesta festa és la clotxa, molt lligat a l'origen pagès dels pobles riberencs, però també és una gran oportunitat per conèixer la comarca i els seus atractius turístics, en aquest cas la Serra d'Almos: un poble de 257 habitants que pertany al municipi de Tivissa, però que gaudeix d'autonomia pròpia al ser una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD). La presidenta de l'EMD de la Serra, Lourdes Pena, destaca que l'organització de la XV Festa de la Clotxa “és una gran fita pel poble, i tot un repte gestionar i donar a menjar clotxa a un miler de persones” que cada any es donen cita a la festa comarcal. Els preparatius per aquell dia ja estan en marxa, amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, i ja s'han apuntat molts voluntaris que col·laboraran en la bona marxa de la festa.


Enclavament de turisme rural, entre la Ribera i el Priorat

Els visitants de la Festa de la Clotxa descobriran a La Serra un poble que va créixer al voltant de l'ermita de Sant Domènec, actual parròquia de la població. El poble no té grans monuments històrics però si llocs d'interès que val la pena visitar. És el cas dels antics rentadors, ara restaurants, que es troben abans d'entrar al poble pels Guiamets i creuar el pont. També hi ha un antic molí fariner, on es pot reconèixer la bassa que recollia l'aigua que s'utilitzava per regar l'hort, i una zona d'esbarjo amb taules i graelles, coneguda com l'àrea recreativa de la Fontvella, des d'on s'abasteix d'aigua el poble i d'on surt el braçal que rega a tandes els horts situats a la llera del barranc del Tartacó. Als afores hi ha el “Mas d'Alerany” (XVIII), que presenta elements característics de l'arquitectura militar defensiva, i que va ser utilitzat com a hospital militar durant la batalla de l'Ebre. Al poble hi ha diversos establiments d'allotjament rural. 

La Serra d'Almos està situada al sud-est de la Ribera d'Ebre, però també està molt vinculada a la comarca del Priorat. El poble està enmig d'un gran espai natural ple de contrastos, la qual cosa ofereix l'oportunitat de gaudir de la natura i activitats de turisme rural: senderisme, BTT, rutes a cavall i en cotxe… A 1,5km del poble hi ha el Coll del Moro, a la zona de les Moles, enclavament ibèric amb excel·lents vistes al Montsant i a la Ribera d'Ebre. També es pot pujar a la Serra del Montalt, a 751 metres d'altitud, que pertany al Consorci per a la Protecció i la Gestió de l'Espai d'Interès Natural Serra de Llaberia, travessat pel camí de llarg recorregut GR-7.

Disseminats pel terme es poden trobar petites construccions de pedra en sec, amb alguns marges de gran alçada, cisternes, i casetes de tros. Es pot gaudir de diferents recorreguts i itineraris senyalitzats, que complementen l'oferta d'activitats lligada al riu Ebre que ofereix la Ribera en el seu conjunt.


La Serra d’Almos acollirà aquest any 2018 la XV Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Productes locals: vi, oli i les populars coques de la Serra

Com altres anys, la Festa de la Clotxa és també una bona oportunitat per descobrir un altre dels distintius de qualitat de la comarca: els productes agrícoles locals. I és que l'agricultura és un dels principals actius del territori; en el cas de la Serra, els seus productes estrella són el vi i l'oli. A més, tot i ser un poble petit, és conegut arreu de la comarca i dels territoris veïns pel seu pa i les coques de la Serra, tant les dolces com les salades.