Sant Jaume d´Enveja, harmonia natural

CAT | ES


La Ràpita posa en marxa un projecte de conservació al bosc del Burgar

Signat un conveni entre l’Ajuntament de La Ràpita, la Fundació Astres i el COPATE que permetrà executar un projecte per minimitzar els efectes del canvi climàtic i prevenir incendis al bosc del Burgar en el que hi treballaran joves amb risc d’exclusió social o amb alguna discapacitat psíquica

Etiquetes   natura patrimoni, montsia, la rapita

Publicat el12/3/2018

La Ràpita posa en marxa un projecte de conservació al bosc del Burgar | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Carrasques al bosc del Burgar


L'Ajuntament de La Ràpita, la fundació Astres i el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) van signar el passat divendres al matí un conveni que permetrà desenvolupar el projecte “Minimització dels efectes del canvi climàtic i prevenció d'incendis forestals al bosc del Burgar”, al Montsià. Hi treballaran, durant un termini d'entre 4 i 5 mesos, sis joves en risc d'exclusió social o amb alguna discapacitat psíquica.

El projecte consisteix en desenvolupar actuacions per a la conservació, defensa i promoció del medi ambient en l'àmbit territorial de les Terres de l'Ebre, concretament a la zona natural coneguda com el bosc del Burgar, dintre la finca de Mata-redona. Aquesta finca és de titularitat municipal i, és un dels indrets més emblemàtics de la serra del Montsià. Es tracta d'un bosc mediterrani que té l'alzina com a arbre dominant i que presenta una gran biodiversitat. La seva vegetació densa i exuberant, d'un enorme valor ecològic i paisatgístic, ha sofert un gran retrocés a la serra, així com a tota la conca mediterrània en general.

La tendència climàtica actual ens porta a un clima més càlid i sec, la qual cosa tindrà uns efectes en els bens i serveis forestals. El pi blanc i l'alzina, les dues especies principals de la finca de Mata-redona, es veuran limitades per les sequeres i, conjuntament amb el matollar, seran més vulnerables. Així doncs, a la finca de Mata-redona és necessària una gestió adaptativa que minimitzi els impactes negatius del canvi climàtic.

Per aquest motiu, l'ajuntament, la Fundació Astres Terres de l'Ebre i el Consorci de polítiques ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) proposen uns treballs que millorin la resiliència de les masses de pi blanc (Pinus halepensis) davant dels riscos del canvi climàtic, sequera i incendis forestals. Els tractaments proposats es basen en reduir la competència per l'aigua que tenen les espècies vegetals i l'eliminació dels combustibles d'escala. Així, s'eliminarà el matollar vora dels arbres i es podaran els arbres. La desbrossada serà arreu en els rodals de pi blanc i en els peus isolats únicament es realitzarà vora de l'arbre.

A més de la vessant ambiental, és de principal importància la social, atès que seran persones en risc d'exclusió o que pateixen alguna discapacitat psíquica, les que a través de la fundació Astres, treballaran en aquest projecte. A més a més, per tal de dirigir els treballs, es comptarà amb l'assessorament dels serveis tècnics municipals i dels tècnics forestals del COAPTE.

A la signatura del conveni hi van assistir l'alcalde de La Ràpita, Josep Caparrós, el regidor de Medi Ambient i Atenció a les Persones, Carlos Sanchis, la responsable de la Fundació Astres, Marta Cid, i el president del Copate, Francesc Gas.