Tirolina Fuentespalda, la tirolina doble més llarga d´Europa

CAT | ES


La Ràpita engega una campanya de divulgació i protecció de les nacres

Es distribuiran 6.000 tríptics en 4 idiomes entre els turistes que naveguen per la badia dels Alfacs, on hi habita la segona població més gran del món d’aquesta espècie de mol·lusc

Etiquetes   natura patrimoni, nacra, la rapita

Publicat el9/8/2018

La Ràpita engega una campanya de divulgació i protecció de les nacres | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


L'Ajuntament de la Ràpita, conjuntament amb l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària i la fundació Plegadis, ha engegat una campanya de divulgació i protecció de la nacra, un dels animals més singulars que habiten la badia dels Alfacs. Aquesta campanya es fonamentarà en la distribució de 6.000 tríptics entre els turistes que visiten la badia per donar a conèixer les nacres i demanar cura a aquells que naveguen pel seu hàbitat.

Els tríptics, editats en català, castellà, anglès i francès, es comencen a distribuir aquesta setmana a través de les empreses de lloguer d'embarcacions, els ports esportius i l'oficina de Turisme de la Ràpita. “Es tracta de donar a conèixer i posar en valor aquesta singularitat natural que té la nostra badia i a la vegada afavorir la protecció de la nacra, aportant les recomanacions bàsiques per garantir la seua protecció tenint en compte la importància que té en l'àmbit mundial”, ha afirmat l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós.

A la badia dels Alfacs hi ha la segona població més gran del món de nacres (Pinna nobilis), amb uns 90.000 individus, que es poden observar molt fàcilment degut a l'escassa fondària en què es troben. Precisament per aquesta facilitat d'accés són més vulnerables i cal extremar les precaucions per tal de no perjudicar els exemplars ni el seu hàbitat amb àncores, motors, o altres estris de navegació. Així, es demana a aquells que s'apropin a observar-les que no les toquin directament, que es comportin amb respecte cap als exemplars i el seu hàbitat, que vigilin amb les àncores i els motors dels vaixells o bé amb les aletes en cas que bussegin.

Sobretot cal ser molt respectuós amb les poblacions perquè encara que sembli que n'hi ha moltes són les últimes que ens queden, per tant hem de ser molt curosos perquè la població de la badia és inusualment superficial i es troba a fondàries que van dels 30 als 130 centímetres, la qual cosa vol dir que són més fàcils de veure però també hi ha més risc que les fem malbé o les perjudiquem”, assegura la tècnica de l'Institut de recerca i tecnologia Agroalimentària (IRTA) Patrícia Prado.

La nacra és el mol·lusc bivalve més gran de la Mediterrània i el segon més gran del món, i pot arribar a superar un metre de llargada i els 40 anys d'edat. Actualment es troba amenaçada per l'expansió d'una malaltia que ha aniquilat l'espècie a tota la costa Mediterrània ibèrica incloent Andalusia, Murcia, País Valencià, i Balears. A Catalunya encara queden algunes poblacions en zones del Cap de Creus, però les més importants es troben a les badies del delta de l'Ebre, i en particular, la població de la Badia dels Alfacs. “Per ara no s'hi ha detectat el protozoo, de manera que és el últim santuari de la nacra al litoral espanyol”, afegeix Prado.


Font i foto Ajuntament de La Ràpita