Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


La Pobla de Massaluca i la Cursa de la Serra de les Fites

El passat diumenge 3 d’abril, la Pobla de Massaluca acollia la celebració de la 9ª edició de la Cursa de la Serra de les Fites. Per aquest motiu parlàvem amb Robert Tarragó, director de cursa i president de l’entitat que l’organitza, l’Associació Esportiva Massaluca.

Publicat el7/4/2016

La Pobla de Massaluca i la Cursa de la Serra de les Fites | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...El passat diumenge 3 d'abril, la Pobla de Massaluca acollia la celebració de la 9ª edició de la Cursa de la Serra de les Fites.  Per aquest motiu parlàvem amb Robert Tarragó, director de cursa i president de l'entitat que l'organitza, l'Associació Esportiva Massaluca.

La prova reina va ser la cursa llarga, amb 21 km i un desnivell positiu de 800 mts. La cursa curta i la marxa, d'11'5 km i 350md+ van compartir recorregut, un circuit que enguany no va presentar cap novetat respecte a l'any passat, però segons va avançar Robert Tarragó, per a l'edició 2017 hi ha previst introduir algun tram nou, tot i la dificultat que això suposa, tant per les característiques del terreny com per la complicació a l'hora dels permisos quan el recorregut afecta algun tram de carretera.

La Serra de les Fites, en el punt més alt, garanteix una panoràmica de 360º amb unes espectaculars vistes del riu Ebre, el Matarranya, Nonasp, Faió, .... per on passen tots els participants, tant de la cursa com de la marxa. Té unes característiques que la fan diferent de la resta de proves que integren el Circuit de Curses per Muntanya de les Terres de l'Ebre. Un terreny amb un desnivell moderat, amb molta terra i poca pedra, “els corredors acostumats a grans pujades això a la Pobla no ho trobaran, però en canvi, podran posar a prova la seva velocitat. A nosaltres ens agrada qualificar-la com una barreja de cross i trail. Per una part potser perdem algun corredor a qui li agrada un terreny més tècnic, amb més desnivell, amb pujades molt exigents, però per una altra part guanyem corredors que aprofiten la nostra cursa per a aconseguir bons temps de crono, per a treure carbonilla, que sempre s'agraeix."

La Pobla de Massaluca i la Cursa de la Serra de les Fites | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Pel que fa a la participació hi va haver quasi 250 inscrits, una bona xifra segons els organitzadors tenint en compte que el mateix dia se celebraven tres curses similars a la demarcació de Tarragona, a més de la primera de les proves del circuit Xallenger BTT de les Terres de l'Ebre a Tivissa. "Aquesta coincidència, vulgues o no, ens resta algun participant, però estem satisfets pel que fa a les inscripcions", assegurava el director de cursa. 

Hi ha un altre factor que condiciona la participació i és la situació geogràfica de la Pobla de Massaluca. "Per a nosaltres és un handicap, la veritat és que la Pobla queda una mica arraconada i els corredors que habitualment participen en la resta de proves del Circuit, han de sortir de casa molt d'hora per poder estar a punt a la sortida de la cursa, per això valorem encara més que s'hagin decidit a participar". 

A més de tots els serveis com guarda-roba, vestidors, dutxes, servei de massatge, etc. l'organització ofereix un esmorzar-dinar on destaquen els tradicionals cócs i rebosteria típica de la Terra Alta que elaboren de forma voluntària les dones de la Pobla. "Amb això dels cócs podem dir que hem creat escola, ens consta que ara també es fa en altres curses. El primer any potser es van preparar dos o tres cócs, però cada vegada les dones s'han implicat més i ara és quasi un concurs,  fa goig veure l'assortit de dolços que es poden degustar i aquest detall, els corredors ho agraeixen. Els cócs ja són un tret característic de la Cursa de la Serra de les Fites."

La Pobla de Massaluca i la Cursa de la Serra de les Fites | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Preguntat per com viuen aquest esdeveniment els habitants de la Pobla, Tarragó comentava que es viu com una jornada lúdica i participativa "és una festa, tot el poble espera aquest dia i s'hi aboca, penseu que també és una gran promoció per al municipi. Ens consta que molta gent ha descobert la Pobla precisament perquè ha sentit parlar de la Cursa".

Marcant el circuit, preparant les bosses dels corredors, ... El dia de la cursa a primera hora els "rostidors" ja preparen el foc per a rostir, altres es reparteixen als avituallaments, uns altres preparen taules i cadires per al dinar, les dones amb els cócs, més de cent voluntaris per a que tot sigui un èxit... "Emociona veure com viu la gent de la Pobla la Cursa de la Serra de les Fites i això és una injecció d'il·lusió per a fer-ho cada vegada millor, perquè volem que el corredor se'n vagi amb la sensació que no només s'ho ha passat bé durant la cursa i  que ha estat una prova més, sinó que s'ha sentit com a casa, que s'ho ha passat bé i això és gràcies a tots els voluntaris i a l'hospitalitat de la gent de la Pobla."

Si bé la Cursa de la Serra de les Fites és l'activitat més important que organitza l'Associació Esportiva Massaluca, al llarg de tot l'any, aquesta entitat que aplega més de cent socis, organitza entre sis i vuit caminades (normalment en diumenge al matí), xerrades, un sopar per als socis, sortides en bici i caminades més curtes amb xiquets i xiquetes, ... i a l'estiu, una caminada nocturna on hi ha participa moltíssima gent. "De fet, el que pretenem des de la nostra associació, és fomentar l'esport i l'activitat física al municipi, sobretot entre els més menuts i també entre els més grans. I la veritat és que estem satisfets perquè veiem que la gent, sobretot la gent gran, cada vegada hi participa més".

Acabem parlant amb Robert Tarragó del resultat de la Cursa, que va transcórrer amb tota normalitat i sense cap incidència. Un podi de luxe, amb Mikel Besora (Borges Trail), Agustí Roc (Matxacuca) i Mustapha Basiyd (UEC Tortosa). Luisma Mas, que començava la cursa com a líder provisional del Circuit de les Terres de l'Ebre va entrar en la quarta posició. Pel que fa a les fèmines, la líder provisional del Circuit, Marta Paulino, no va decebre i va arribar en primera posició, seguida de Lurdes Núñez i Charlotte Claverie.

Si voleu més informació tot de  classificacions en les diferents categories i el desenvolupament de la cursa poder llegir la notícia relacionada o consultar el web oficial de la cursa de la serra de les Fites.


La Pobla de Massaluca i la Cursa de la Serra de les Fites | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

comparteix-ho