DOS PEDRES FONTCALDA. GASTROESPAI - Gandesa (Terra Alta)

CAT | ES


La nova plaça de la Catedral de Tortosa tindrà un mirador al riu

L’equip d’arquitectes Camps Felip Arquitecturia serà l’encarregat de fer el projecte executiu i la direcció d’obres del nou espai públic. A més de la nova plaça, també es faran visitables les restes arqueològiques

Etiquetes   turisme, tortosa, baix ebre

Publicat el9/5/2018

La nova plaça de la Catedral de Tortosa tindrà un mirador al riu | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Vista de la Catedral de Tortosa des del riu Ebre


L 'Ajuntament de Tortosa adjudicarà la setmana vinent el projecte executiu i direcció d'obres de la urbanització del nou espai públic de davant la Catedral i la integració de les restes arqueològiques trobades en aquest entorn. La proposta guanyadora ha estat la de l'equip d'arquitectes Camps Felip Arquitectura que aquest dimecres ha estat presentada públicament per part de l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, el primer tinent d'alcalde, Josep Felip Monclús, i els dos arquitectes encarregats del projecte Josep Camps i Olga Felip.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat la importància d'aquest projecte que generarà un nou espai públic a la ciutat, i ha explicat que una de les condicions que es van fixar als equips d'arquitectes era la voluntat del govern municipal de posar en valor les restes arqueològiques trobades. «Tenim en aquest espai 2.000 anys d'història de la ciutat amb la muralla romana, l'absis de la primera catedral visigòtica, i un conjunt de troballes com és la fàbrica de saulons, i ara ho museïtzarem i ho farem visitable», ha explicat.

El projecte s'estructura en tres estrats: el riu, l'entorn de la Catedral, i les escales que seran perfectament frontals i simètriques. Tal i com ha explicat Josep Camps, la nova plaça esdevindrà un punt de transició que articula la circulació del front fluvial amb la visió d'arribada al conjunt monumental de la ciutat, el nucli antic, establint-ne una relació de frontalitat des de Ferreries. «Creiem que la relació entre la ciutat i el riu mereixia certa atenció i per això hem dividit l'entorn en dos alçades. L'àmbit principal serà dalt de la plaça que s'incorpora a la vida de la ciutat amb un mirador al riu i la part de sota que enllaça d'una banda amb l'avinguda Felip Pedrell i l'Escorxador, i de l'altra amb la plaça de l'Absis», ha detallat Camps.

La intervenció repensa la plaça de la Catedral com un espai de múltiples escenaris on la catedral sempre hi actua com a teló de fons. Un espai on continuarà allò quotidià amb la monumentalitat de la Seu i el riu. Les restes arqueològiques es cobriran però seran visitables i es deixaran intuir. Es proposa una plaça-sòcol sobre la que es situa la Catedral, mira al riu i cobreix les restes arqueològiques.

L'adjudicació del projecte executiu i direcció d'obres es farà per un import de 74.050 euros (IVA inclòs), i l'equip d'arquitectes tindran quatre setmanes per enllestir-ho a partir de la signatura del contracte que es farà la setmana vinent. La licitació d'obres està prevista al llarg de l'estiu i l'inici de les mateixes cap a la tardor.

Camps Felip Arquitecturia és un equip jove d'arquitectes amb seu a Girona. Des del 2006, han guanyat diferents premis i el seu treball ha estat reconegut arreu. Han treballat a la ciutat de Tortosa amb obres com la plaça de l'Absis de la catedral o el centre cívic de Ferreries. L'any 2012 van representar Catalunya a l'exposició `Architectural Rowers' de la Biennal d'Art de Venècia. L'any 2013, Josep Camps va ser reconegut com a l'arquitecte jove de l'any pel disseny d'edificis, i Olga Felip va ser guardonada pel Diari d'Arquitectes com la Dona Emergent en Arquitectura l'any 2013.


La nova plaça de la Catedral de Tortosa tindrà un mirador al riu | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... La presentació del projecte s'ha fet aquest matí

La nova plaça de la Catedral de Tortosa tindrà un mirador al riu | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Maqueta del projecte