DOS PEDRES FONTCALDA. GASTROESPAI - Gandesa (Terra Alta)

CAT | ES


La Cursa del Pastisset més solidària que mai

El proper 24 de gener es farà una nova edició, la setena, de la Cursa per muntanya “Lo Pastisset” de Benifallet organitzada per Fent Sendera i amb la implicació de 100 voluntaris. “Lo Pastisset”, que des de la primera edició està dins del Circuit de Curses per Muntanya de les Terres de l’Ebre, proposa 3 recorreguts que van des de la marxa, amb 13 Km, passant per la cursa curta amb 18 Km, fins a la cursa llarga amb 27,6 Km.

Etiquetes   entrevistes, curses per muntanya, lo pastisset, benifallet, baix ebre

Publicat el18/12/2015

El proper 24 de gener es farà una nova edició, la setena, de la Cursa per muntanya “Lo Pastisset” de Benifallet organitzada per Fent Sendera i amb la implicació de 100 voluntaris. “Lo Pastisset”, que des de la primera edició està dins del Circuit de Curses per Muntanya de les Terres de l'Ebre, proposa 3 recorreguts que van des de la marxa, amb 13 Km, passant per la cursa curta amb 18 Km, fins a la cursa llarga amb 27,6 Km.

Entrevistem a Joan Carles Comas, director de cursa, per tal que descobriu els detalls d'aquesta cursa per muntanya i de totes les activitats que s'hi fan al voltant. 


Ens trobem davant una nova edició, la setena, de la cursa per muntanya del Pastisset de Benifallet. Quin és l'origen del nom de la vostra cursa ?

Els “veterans” de la Cursa ens expliquen que va sorgir en una reunió, estaven parlant i de cop, un d'ells va dir directament “la Cursa del Pastisset”, així tal qual. El noi deia que “era típic del poble i sonava bé” i a tothom els hi va agradar molt.


Quanta gent està implicada en l'organització de la vostra cursa ?

La veritat és que fa goig i estem molt orgullosos de la implicació del voluntariat. Els veïns de Benifallet estan al peu del canó més de 12h el dia de la cursa. Concretament les Dones Meravelles ens fan la xocolata calenta i l'olla barrejada, els petits comerços ens ajuden econòmicament, l'Ajuntament ens ajuda cedint material i espais, fins i tot, gent que organitzen altres curses del Circuit també ens donen un cop de mà. Hi ha molt bona relació entre tots els organitzadors de les curses del Circuit i ens ajudem mútuament.

A part dels voluntaris més puntuals, hi ha unes 30 persones darrere de Lo Pastisset. Durant tot l'any els membres de Fent Sendera s'impliquen d'allò més en les diferents accions que comporta la Cursa. Sempre tenim un ull posat a la Cursa, no parem mai.

Si parlem d'un nombre total, en les dues últimes edicions hem superat els 100 voluntaris el dia de la Cursa. Tot un èxit a nivell de voluntariat i d'implicació.


La Cursa del Pastisset més solidària que mai | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Quines novetats teniu previstes per enguany ?

A nivell de recorreguts, enguany en proposem 3 de diferents. Hi ha zones que repetim d'altres edicions però en tots tres hi ha algun tram diferent respecte la darrera edició, com és el cas de la marxa, o bé en les dues curses hi ha trams totalment nous.

Fins ara sempre hem fet 2 recorreguts (cursa i marxa) però al 2016 en tindrem un més per a oferir opcions a tothom.

A nivell solidari, seguim amb la recaptació de diners per la lluita contra el càncer i la recollida de material esportiu. Com a novetat ens hem adherit a Reto Trail, una plataforma de reptes solidaris per aconseguir fons per a ONG's. És molt interessant i tothom pot crear el seu repte o ajudar a complir-ne altres.

A la pista, lloc de sortida i arribada, també hi haurà una novetat amb una zona de màrfegues i terra tou per a després de la cursa. Serà un lloc ideal per a estirar, prendre alguna cosa i comentar el recorregut amb els altres participants.


Què suposa per a Benifallet la realització de la vostra Cursa ?

Per als serveis i comerços en general una bona forma de donar a conèixer el seus productes a la gent de fora i una manera d'incrementar les vendes. Poden arribar al voltant de 1.000 persones que venen al poble entre participants, acompanyants i organització. Per a la gent del poble, és un dia de festa ja sigui a la muntanya o repartits pel poble. Moltes colles porten anys participant i repetint zona o tasca. Fan la seva festa tot ajudant a que Lo Pastisset vagi acumulant edicions.

Com a poble, poder donar a conèixer les coves, el poblat ibèric, lo riu des del Llagut... i moltes altres meravelles que s'han de viure en primera persona.


Expliqueu-nos com planifiqueu els recorreguts?

Avui en dia, el “boom” de les curses per muntanya implica la participació de molts corredors de diferents nivells i per això es fa difícil preveure els temps que els costarà als corredors i corredores en cobrir tot el recorregut. Sovint els recorreguts no són els més adequats per a la preparació física i tècnica de molts participants i això implica que pateixin massa per a completar-los i pateixin lesions que es podrien evitar. Des de Lo Pastisset volem que tothom s'ho passi bé i que superi reptes, per aquesta raó hem fet tres recorreguts perquè sigui una mica més fàcil la participació i que tothom pugui adaptar-se d'acord al seu estat físic i tècnic.

Tècnicament intentem trobar zones que siguin interessants per als corredors. En els trams que creiem que poden ser complicats sempre hi situem voluntaris per a comunicar-se amb el responsable de seguretat, equipament de primers auxilis, ...

L'elecció dels recorreguts es basa en intentar no repetir zones i donar a conèixer els secrets del territori que ens envolta. Per sobre de tot, presentem recorreguts amb l'objectiu que els participants acabin amb la sensació de que “bufff, ha valgut la pena”.

Per a condicionar-los fem diverses brigades de neteja, marcatges i revisió per reduir al màxim les incidències perquè durant la cursa no tinguem cap ensurt.


La Cursa del Pastisset més solidària que mai | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Ens pots descriure, en línies generals, el/s recorregut/s ?

La marxa transcorre per les rodalies del poble, integrant punts de les curses com el barranc de l'Ullal i la part final que passa pel Coll de Motxo on es realitzada una baixada tècnica fins el poble; la part central és bastant ràpida i en un terreny fàcil. En general és un recorregut fàcil i ràpid per a caminar tranquil·lament o iniciar-se a les curses de muntanya sense complicacions.

La cursa curta, amb un total de 18,1 Km, és una mica més reduïda que la llarga però no per això, menys dura. Passa pel barranc de l'Ullal, el racó de Costumà, el mas de Monclús i puja de valent al Mortero per un tallafocs (Carrasca Dolça). Una cop al Mortero hi ha una baixada vertiginosa i tècnica per un corriol. S'arriba de nou al mas de Monclús passant de llarg la cova Culla i torna a enfilar cap al poble. La part final del recorregut és el mateix que el de la marxa. Es tracta d'un recorregut tècnic però que, per la seva distància i nivell tècnic mitjà, serà molt divertit per als iniciats i exigent pels que vulguin fer-ho en poc temps.

La Cursa del Pastisset, la cursa llarga amb 27,6 Km, comparteix itinerari amb la cursa curta fins al Mas de Monclús a partir del qual se seguirà pels Domenges fins una mica abans del balneari de Cardó des d'on s'enfilarà veient diverses ermites fins als Martells i la Cassola del Diable culminant amb la pujada a la Creu de Santos (Xàquera). A partir d'aquest punt es fa la baixada per l'Oliver, molt ràpida, fins a fer cap a la pista. Un corriol portarà al tallafocs de la Carrasca Dolça i d'allà fins al Mortero. Des d'aquest punt se segueix, fins al poble, el mateix recorregut que la cursa curta. El traçat és força tècnic, amb dificultat mitja-alta, segons les zones, amb unes vistes increïbles. La dificultat tècnica i la distància total el fan un recorregut exigent fins i tot per als iniciats en el món de les curses per muntanya.


Com valoreu la participació en edicions anteriors i quina previsió teniu per a enguany?

Des de fa un parell d'edicions fem un estudi de la participació. Actualment tenim un 36% de participants que són de la província de Tarragona. També tenim presencia de València, Barcelona, Lleida, Aragó i de manera puntual d'Andorra i França.

Enguany esperem tornar a superar els 480 inscrits que si es compleix serà tot un èxit.


La Cursa del Pastisset també és coneguda per la seva vessant solidària. En que consisteix i amb qui col·laboreu?

En aquest sentit realitzem tres accions, cada una amb un objectiu diferent però amb un mateix denominador comú: la solidaritat amb els més necessitats.

  • Esport Solidari Internacional. Aquest serà el tercer any que hi col·laborem recollint material esportiu (roba i calçat). En l'anterior edició vam aconseguir 35 Kg de material.
  • Lliga contra el càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre. Al 2016 serà el segon any que recollirem donacions, a través de la venda de material i activitats infantils. La finalitat és ajudar a avançar en la lluita contra el càncer. Al 2015 vam recaptar 1.092 €.
  • Reto Trail és una plataforma de reptes solidaris mitjançat l'esport.


Què els diríeu als que encara no han decidit venir a participar a la vostra Cursa per a que s'acaben de decidir ?

Hem preparat a consciència els diferents recorreguts perquè tothom hi pugui participar descobrint un territori increïble. Serà una festa de l'esport i de la solidaritat on tota l'organització farà tot el possible perquè sigui una experiència única pels participants.

Lo Pastisset s'ha de viure ;)