26è Pessebre dels Estels. 8 i 9 i 16 i 17 de desembre 2023. Masia Castelló

CAT | ES


La Jornada Boscos i Salut al Parc Natural dels Ports ha remarcat els beneficis que la natura aporta a la salut de les persones

Han participat prop de 80 persones, la majoria de les quals són de l’àmbit de la salut, les teràpies basades en la natura i el turisme de salut i benestar. L’àmplia acollida d’aquesta jornada evidencia l’interès per conèixer el valor dels espais naturals, i en concret dels boscos madurs, com a generadors de salut

Etiquetes   vida activa, natura, parc natural ports, roquetes, jornades, terres ebre,

Publicat el29/3/2022


Aquest cap de setmana ha tingut lloc la Jornada Boscos i Salut al Parc Natural dels Ports. L'èxit d'inscripcions i d'assistència evidencia l'interès per conèixer el valor dels espais naturals, i en concret dels boscos madurs, com a generadors de salut.

El contacte amb la natura aporta molts beneficis en el tractament i prevenció de malalties. Aquests beneficis han estat exposats des de diferents àmbits durant la sessió de xerrades de dissabte 26 de març a la sala d'actes de la Biblioteca de Roquetes.

Hi han assistit prop de 80 persones, de les quals 40 han pogut experimentar una de les activitats a la natura que diumenge proposaven Nakupenda i Ports Experience, a l'entorn del Centre de Natura de Cova Avellanes. Paral·lelament, dues educadores ambientals del Parc han fet activitats relacionades amb el bosc per als xiquets i xiquetes, de manera que s'ha facilitat la conciliació familiar. Del grup d'assistents, un 36% pertanyen a l'àmbit de la salut, un 25% al de les teràpies basades en la natura i un 13% al turisme de salut i benestar.

Amb tot plegat ha esdevingut un espai enriquidor de trobada per a professionals i persones interessades en el binomi natura i salut. De fet, s'ha expressat la intenció de formar una taula o xarxa de Salut i Natura de les Terres de l'Ebre, que aglutini institucions i entitats amb línies de treball vinculades amb la temàtica.

La jornada ha estat organitzada en el marc del Dia Internacional dels Boscos, a través del Departament de Salut i el Parc Natural dels Ports del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Hi ha col·laborat el Departament d’Educació, la Universitat Rovira i Virgili, l'Associació Selvans, Nakupenda Espai d'Educació Emocional i Ports Experience. Agraïm especialment l'acollida de l’Ajuntament de Roquetes i de la Biblioteca Mercè Lleixà.


Beneficis de la natura en la salut

Nombrosos estudis científics demostren els beneficis per a la salut física i mental que aporten el contacte regular amb espais naturals y la pràctica d'activitat física en ells.

Visitar un espai verd cada dia, escapar-se a la natura unes hores cada setmana i passar un dia sencer en un espai natural un cop al mes són algunes de les recomanacions per millorar el benestar, promocionar la salut i prevenir malalties.

L’exposició directa i regular a la natura afavoreix l'activitat física, pot contribuir a una millora del patró del son, a la reducció de l’estrès i al progrés de l’estat d’ànim i l’autoestima. Al mateix temps, l’entorn natural s’associa a oportunitats per establir connexions intergeneracionals, evitar l’aïllament i establir comunitats més inclusives, cohesionades i amb hàbits saludables duradors.

En síntesi, el contacte amb la natura beneficia la salut física i mental i el benestar emocional, a més de tenir un impacte positiu social, terapèutic i rehabilitador. Per això, una de les quatre estratègies del nou Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 està constituïda pels Entorns saludables, i el Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública (PINSAP) marca com una de les àrees d’actuació prioritàries l’entorn com a determinant de salut.


Per: Redacció

Foto: Cedida