suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


Joan Salamaña guanya l'ultra Estels del Sud 2016, neutralitzada pel vent

La segona edició de l’ultra Estels del Sud va haver-se de neutralitzar pel fort vent, amb ratxes prop de 100 Km/h. Només 30 corredors van poder finalitzar la prova al haver passat de Paüls, ja fora de perill, al moment de la neutralització. El manresà Joan Salamaña va ser el guanyador. Les altres dues proves es van desenvolupar sense incidències. La Half (65Km) la van guanyar Marc Puig i Emma Roca, mentre que Néstor Altaba i Susana Rivero van guanyar la mitja marató.

Publicat el4/5/2016

El cap de setmana del 29, 30 d'abril i 1 de maig es va celebrar la segona edició de l'ultratrail Estels del Sud que arribava amb importants canvis, com el lloc de sortida, a Arnes; el pas pel cim de Caro i la inclusió, a més de l'Ultra i la Half, de la mitja marató de muntanya. A més l'Ultra de 105 Km i 5145 metres de desnivell positiu estava inclosa dins la 5a Copa Catalana de curses d'ultraresistència de la FEEC; i la Half amb 65 Km i 2900 metres de desnivell positiu, formava part de la 3a Copa Catalana de curses de resistència de la FEEC.

Si bé al 2015 es va sortir des d'un lloc tan emblemàtic dels Ports com és la zona de l'Esquirol i els refugis de Caro, el fet que enguany se sortís des d'Arnes va suposar tot un encert ja que permetia a organització i participants una millora important en quant a infraestructures des del "centre de coordinació", allotjaments, menjador, dutxes,... sense deixar d'estar dins del massís dels Ports, per on van transcórrer les tres proves. El divendres es va fer l'entrega de dorsals i el brieffing perquè els participants de les tres proves; l'Ultra, la Half i la mitja marató anessin "aclimatant-se". Només els corredors de més prop van dormir a casa seva, mentre que els de fora, deixant de banda els que van amb la casa a sobre (furgoneta, autocaravana,...) van fer que l'ocupació d'allotjaments de la zona, la Terra Alta i el Matarranya, arribés gairebé al 100%.

A les 6 del matí del dissabte, encara negra nit, era obligatori per als de les dues proves llargues, passar el control de material per les carpes instal·lades a tocar de la plaça de la Vila, entre l'Ajuntament d'Arnes i l'esglèsia de Santa Magdalena, quan el crono indicava l'hora, i més tard, el temps de cursa. Passat el control i amb els nervis i concentració reflectits a les cares dels participants, en mig de converses entre amics, coneguts i noves coneixences, a les 6:45 començava un espectacle, per entrar en calor mai més ben dit, del grup de diables d'Horta de Sant Joan "Foc i Flama" amb pirotècnia, música, ball i un espectacular ràpel des del campanar. Després d'això tothom va donar mitja volta, ara en lloc de mirar al campanar per mirar el crono que ja no indicava l'hora sinó que estava a 0 apunt de ser engegat. Després del compte enrere de rigor es donava la sortida; 105 km per als de l'Ultra i 65 per als de la Half era tot el que, a priori, quedava per endavant. Diem "a priori" perquè durant la jornada va haver de tot climatològicament parlant, pluja, fred, sol i sobretot, sobretot molt de vent a partir de mig matí. Aquest darrer fenomen acabaria sent el protagonista de l'ultratrail.

Joan Salamaña guanya l’ultra Estels del Sud 2016, neutralitzada pel vent | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...sortida de l'ultratrail Estels del Sud 2016 des d'Arnes


Fins al Km 8 tots els corredors van anar junts, punt en el que se separaven els de l'Ultra i els de la Half. Els de l'ultra trail seguien cap a Beseit (Km 21) passant abans pel toll del Vidre, el cim de Penyagalera (1.034 m) i creuant el riu Ulldemó. Passat l'avituallament de Beseit, van passar pel Parrisal, remuntant el riu Marattanya, l'avitualament del corral del Quinto, passant pel barranc de la Coscollosa, fins al refugi de Font Ferrera (Km 42). La ruta excursionista Estels del Sud comparteix itinerari, en bona part, amb el GR7, el tram que s'emprenia des de Font Ferrera fins al coll de Pallers (17 Km) coincidia exactament amb les marques roges i blanques del GR, passant a tocar del Negrell (1.345 m) i Casetes Velles (KM 52). Al coll de Pallers arribava el tram més complicat de la ruta, la cresta fins al cim de Caro, punt més alt del recorregut amb 1.447 m. El tram en un dia de calma no representa cap dificultat però el fort vent que en aquell moment arribava a ratxes properes al 100 Km/h ja van fer plantejar a l'organització, abans que passés el primer corredor, de canviar-lo i no passar pel cim de Caro i baixar des de Pallers fins al Nou Refugi de Caro. Finalment van decidir no fer cap canvi i els participants van seguir la ruta prevista. Els participants que arribaven al control i avituallament del Nou Refugi de Caro (Km 63) comentaven la duresa d'aquest tram en el que el vent feia anar a molts gairebé a quatre grapes per evitar caure. En aquest punt del recorregut, quan havien passat uns 60 corredors, a les 18 h (11 hores després de la sortida) l'organització juntament amb els jutges de la FEEC decidien, encertadament, neutralitzar la cursa. Això va suposar que els que arribaven fins al Km 63 ja no continuarien l'ultra Estels del Sud, els que arribaven al refugi des Clotes tampoc se'ls deixava continuar com tampoc seguien els que arribaven a Paüls. Els que al moment de neutralitzar la cursa ja havien passat per Paüls, només 30 corredors, van poder finalitzar la prova, mentre que els altres, al voltant de 120 persones van ser traslladats en vehicles fins a Arnes.

La major part dels corredors, després de passar pel cim de Caro patint el fort vent, van entendre que la decisió de neutralitzar la cursa, i més sabent que els quedaven per endavant 40 Km havent de passar per les rases del Maraco i el coll de la Gilaberta, amb el cansament acumulat i a més, molts d'ells, ho haguessin fet ja entrada la nit. Alguns corredors, molt pocs, no estaven d'acord amb la neutralització, segurament per desconeixement del terreny, molt exposat al vent, que els quedava encara per recórrer. Com dèiem, molt encertadament, l'organització, a contracor, i els jutges de la FEEC amb el seu criteri tècnic i coneixement del territori, van prioritzar la seguretat dels corredors.

Per als 30 corredors que van continuar en cursa, des de Paüls (Km 84) havent superat el coll de la Gilaberta, ja era tot “coll avall”. Després de passar pel peu de les Roques Benet (Km 96) des d'allí només els quedava passar pels Estrets d'Arnes fins arribar a la línia d'arribada havent cobert els 105 Km del recorregut. El primer en creuar la línia d'arribada, va ser el manresà Joan Salamaña amb un temps 12:34:03. Trenta-sis minuts després de Salamaña arribava el segon classificat, el basc Erlantz Zaldunbide (13:10:41). El tercer classificat va ser Israel Mercadé (13:34:35) de l'Ametlla de Mar. La classificació femenina va quedar deserta ja que cap dona havia passat de Paüls en el moment de la neutralització. D'haver pogut seguir de ben segur que l'Ona Huck hagués estat la guanyadora perquè al control de Caro portava 1 hora d'avantatge sobre la segona que era Àngels Centelles i gairebé una hora i mitja sobre Ana Belén Balagué que va arribar tercera a Caro.


El vent no va afectar la Half

Els participants de la Half, quan es van separar dels participants de l'ultra al Km 8, van anar directes a la zona de Caro, sense passar pel cim, passant per la base de la punta de l'Àliga, pujant fort fins a Terranyes i des d'aquí arribant ala zona de l'Esquirol al Nou refugi de Caro. Des d'aquest control el recorregut fins al final era el mateix que el de l'ultra, però amb l'avantatge que el vent no els afectà perquè van passar-hi molt més aviat que els que feien la distància més llarga. Dels 207 inscrits a la Half, la van acabar 171 corredors i corredores. El guanyador va ser Marc Puig, que va cobrir els 65 Km amb un temps de 7:29:44, Kilian Garcia arribava el segon amb un temps de 7:32:31 i el tercer lloc del podi absolut el va ocupar Joan Lluís Fernández amb 7:37:07. En dones, la guanyadora va ser Emma Roca (7:55:54), seguida per Dolors Morcillo (8:47:02) i Sara Codina (9:05:10).

Joan Salamaña guanya l’ultra Estels del Sud 2016, neutralitzada pel vent | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...podis absoluts femení i masculí Half Estels del Sud 2016


La mitja marató entre Arnes i Beseit

La tercera prova que Trail Roquetes i Kebo Events van organitzar el mateix dia, i que era novetat per al 2016, va ser la mitja marató de muntanya entre les poblacions d'Arnes i Beseit, i que recorria exactament els primers 21 Km de l'ultra Estels del Sud, amb 1000 metres de desnivell positiu. Als participants no els va caler matinar tant com als de les dues proves llargues. La sortida es donava a les 10 del matí passant pel toll Vidre, el cim de Penyagalera (1.034 m) i creuant el riu Ulldemó fins arribar a la línia d'arribada situada davant mateix de l'església de Beseit. El guanyador absolut va ser el jove de Vinallop, categoria sub 23, Néstor Altaba amb un temps de 1:54:08, el segon va ser Gerard Gil amb 1:59:14 i el tercer Carlos Marco (2:05:25). En dones la guanyadora absoluta va ser Susana Rivero (2:32:55), seguida per Coralie Puche (2:45:38) i Sandra Vidiella (2:49:25).

Joan Salamaña guanya l’ultra Estels del Sud 2016, neutralitzada pel vent | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...guanyador i guanyadora de la mitja marató Estels del Sud 2016

A les 20:30 h, mentre arribaven participants de la Half es va fer l'entrega de premis de la mitja marató i de la Half. Al neutralitzar-se l'ultra Estels dels Sud, el que havia de ser una nit i matinada amb la plaça de la Vila d'Arnes amb corredors i corredores creuant l'arc d'arribada, va finalitzar abans del previst, a dos quarts de dotze de la nit, quan arribava el darrer participant de la Half.

L'endemà, tal com estava previst, a les 13:30 h. va ser l'hora de l'entrega de premis de l'ultra Estels del Sud. Abans però, es va fer un homenatge a Martí Cartoixà que va morir l'any passat, i que fou un dels impulsors de les curses per muntanya a les Terres de l'Ebre.
L'entrega de premis, prèvia animació del grup Foc i Flama d'Horta de Sant Joan, va ser més ràpida del que l'organització havia previst, al no haver dones que finalitzessin la prova. Els podis van quedar de la següent manera:

Podi absolut masculí ultratrail Estels del Sud 2016:
1r. Joan Salamaña
2n. Erlantz Zaldunbide
3r. Israel Mercadé

Joan Salamaña guanya l’ultra Estels del Sud 2016, neutralitzada pel vent | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...podi absolut masculí de l'ultratrail Estels del Sud 2016


Podi sénior masculí ultratrail Estels del Sud 2016:
1r. Eloy Ortiz
2n. Andrés Riera
3r. Òscar Sánchez

Podi veterà masculí ultratrail Estels del Sud 2016:
1r. Iván Artigas
2n. Marc Antoni Fernández
3r. Pau Martí

Podi màster masculí ultratrail Estels del Sud 2016:
1r. Santiago Artigas
2n. David Harrison
3n. José Maria Garriga

L'UEC Tortosa es va emportar el trofeu al club amb més participants.


Àlbums d'imatges:

comparteix-ho