Ruta dels platerets i Festa de l’Arròs i la Carxofa d’Amposta

CAT | ES


Jaume Folguera i Dina Frías s'imposen a l'Ultra Trail Estels del Sud 2017

Els dies 6 i 7 de maig es va disputar la 3a Ultra Trail Estels del Sud pel massís del Port, enguany sense la incidència del vent. 550 inscrits en les 3 modalitats: Ultratrail (105 Km), Half (65 Km) i Mitja marató (21 Km) van gaudir d’un recorregut impressionant alhora que dur i tècnic. Jaume Folguera i Dina Frías van ser els guanyadors absoluts de l’ultra trail.

Etiquetes   ultratrail, curses muntanya, arnes, beseit, terra alta, matarranya, terres ebre, els ports

Publicat el10/5/2017

Després de la neutralització que va patir la segona edició de l'Ultra Trail Estels del Sud pel fort vent que bufava a la zona de Caro, la tercera edició, disputada els 6 i 7 de maig de 2017 es va desenvolupar amb total normalitat. Tot i que divendres, mentre s'estava muntanya la línia d'arribada el vent fa fer una mica la guitza als membres de l'organització amb alguns elements que tancaven la plaça de l'Ajuntament d'Arnes, la matinada de dissabte el vent havia encalmat molt tot i que una mica de brisa feia recordar als participants del 2016 els mals moments que van passar entre el coll de Pallers i el cim de Caro. Enguany, el vent va quedar en una anècdota i, a mesura que van anar passant les hores, va quedar un dia esplèndid per a gaudir del massís del Port, fins i tot arribant a patir una mica de calor a les hores centrals del dia.

Puntualment a les 7 del matí es donava la sortida als participants de la Half i de l'Ultra Trail Estels del Sud, amb 65 Km i 2900 metres de desnivell positiu i 105 Km i 5.145 metres de desnivell respectivament. Els primers 7,5 Km els van compartir les dues modalitats mentre que en arribar al mas de les Valls els de l'Ultra Trail es van dirigir cap al Toll del Vidre i els de la Half cap al barranc de les Tosques; tots dos recorreguts no tornarien a coincidir fins al nou refugi de Caro des d'on compartirien ruta fins a l'arribada a Arnes.

Jaume Folguera i Dina Frías s’imposen a l’Ultra Trail Estels del Sud 2017 | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Sortida conjunta de la Half i Ultra Trail Estels del Sud (Arnes, Terra Alta)


L'Ultra Trail va seguir tot el recorregut de la ruta senderista Estels del Sud, passant per Penyagalera, Beseit, el Parrissal, la Coscollosa, el refugi Font Ferrera, des d'on van resseguir el GR7 passant per Casetes Velles, la cova del Vidre, el coll de Pallers. Arribats a aquest punt deixaven el GR per a dirigir-se al cim de Caro. Coronats els 1441 metres de Caro, van baixar fins al nou refugi de Caro (Km 63) on tornaven a seguir les marques del GR7 fins a Paüls, passant abans per Llinars, les Clotes, les rases del Maraco, Sant Roc . Des de Paüls (Km 85) calia fer la darrera pujada forta del recorregut fins al coll de la Gilaberta, des d'on pràcticament tot era baixada passant pel peu de Roques Benet i els Estrets fins arribar a la plaça de l'Ajuntament d'Arnes.

Jaume Folguera i Dina Frías s’imposen a l’Ultra Trail Estels del Sud 2017 | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Jaume Folguera guanyador de la 3a Ultra Trail Estels del Sud


Jaume Folguera va ser el clar guanyador d'aqueta tercera edició de l'Ultra Trail Estels del Sud amb un temps de 12 hores 51 minuts i 47 segons, acompanyat al podi final per Jordi Navarro (13:52:48) i Iván Olvera (14:07:30). En dones la guanyadora va ser la Dina Frías amb un temps de 21 hores 16 minuts i 27 segons, seguida per Maria Puig (23:56:29).

En declaracions de Folguera a la mateixa línia de meta va dir que «el resultat és el menys important, el que importa és acabar; he mirat de dosificar-me des de bon començament mentre veia com alguns dels meus rivals havien sortit massa forts i ho han acabat pagant». De fet Folguera va assolir la primera posició de la prova al mateix cim de Caro, quan el fins aleshores líder, Antonio Martín, va abandonar per problemes físics. Folguera va reconèixer que «tenia l'avantatge que coneixia el terreny per algunes curses que he fet i perquè he fet la ruta Estels del Sud amb anterioritat».

Pel que fa a la Half, Albert Viñay i Raul Butaci van entrar junts a meta amb 7 hores 6 minuts i 7 segons. Els dos corredors van trobar-se a Paüls, a 20 Km de l'arribada, i van decidir arribar junts a Arnes. El tercer classificat va ser Joan Morera (7:23:14). En dones la guanyadora va ser Carmen Rivas amb 8 hores 54 minuts i 19 segons, seguida per Rosa Carmona (9:20:16) i Nieves Carrascosa (9:30:15).

Jaume Folguera i Dina Frías s’imposen a l’Ultra Trail Estels del Sud 2017 | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Viñau i Butaci creuant la meta de la Half Estels de Sud 2017


A les 10 del matí, també des de la plaça d'Arnes, es donava la sortida La tercera cursa que forma part d'Estels de Sud; es tracta de la mitja marató per muntanya entre Arnes i Beseit, que comparteix els 21 primers quilòmetres de l'ultra trail i que va guanyar José María García (2:02:46) seguit de molt prop per Víctor Hugo Vicente (2:02:49) i Àlex Moreno (2:02:53). En dones la guanyadora va ser Maribel Sanz (2:28:07) que va estar acompanyada al podi per Lidia Gutiérrez (2:39:37) i Laura Rius (2:39:19).

Jaume Folguera i Dina Frías s’imposen a l’Ultra Trail Estels del Sud 2017 | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...José María García guanyador de la Mitja Marató Estels del Sud 2017


La tercera edició de l'Ultra Trail Estels del Sud va registrar un nou rècord d'inscrits entre les tres proves que aplega, amb poc més de 550 participants. Tots van coincidir en l'impressionant del recorregut pel massís del Ports per les comarques de la Terra Alta, el Matarranya, el Montsià i el Baix Ebre, al mateix temps que els participants de l'Ultra i Half també van reconèixer que havia estat un recorregut molt tècnic i dur.


Enllaços relacionats: