Horta de Sant Joan, un paradÝs a la Terra Alta

CAT | ES


L’IRTA de la RÓpita investiga la resistŔncia antibi˛tica en les ostres

El projecte SPARE-SEA servirÓ per reduir l’impacte de la resistŔncia bacteriana en la salut humana

Etiquetes   de la terra, de la mar, producte proximitat, producte local, ostra, sant carles de la rapita, delta ebre

Publicat el15/4/2021

L’IRTA de la RÓpita investiga la resistŔncia antibi˛tica en les ostres | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Muscleres a la badia dels Alfacs


Les resistŔncies antibi˛tiques sˇn una de les amenaces mÚs importants per a la salut humana els pr˛xims anys. Per reduir aquest impacte a travÚs de la injecta d’aliments, l’IRTA de Sant Carles de la RÓpita (MontsiÓ) treballarÓ, durant 3 anys, en el projecte europeu SPARE-SEA. S’estudiarÓ amb quins mecanismes les ostres adquireixen resistŔncia bacteriana, per millorar el cultiu i reduir la propagaciˇ d’aquesta resistŔncia antibi˛tica als humans. Es farÓ una anÓlisi genŔtica comparativa d’ostres que reben tractament antibi˛tic en les fases de cria larvÓria amb ostres silvestres, i es coneixerÓ fins a quin punt l’˙s d’antibi˛tics en els processos de producciˇ comercial, afecta l’abundÓncia i la diversitat de bacteris resistents en les ostres.

Reduir els bacteris resistents als antibi˛tics en els aliments suposa una millora general de la salut humana. La resistŔncia als antibi˛tics es pot moure entre espŔcies bacterianes amb molta facilitat. Els bacteris del marisc no solen afectar els humans, per˛ alguns que afecten les ostres sÝ que ho fan perquŔ es mengen crues o lleugerament cuinades. L’˙s d’antibi˛tics en l’aqŘicultura europea es troba molt regulat i restringit.

Els bacteris adquireixen la resistŔncia als antibi˛tics a travÚs de diversos gens. El seguiment d’aquests gens especÝfics en diferents compartiments ambientals (en el peix que s’alimenta del marisc, l’aigua, els sediments i el mateix marisc), permetrÓ als investigadors estudiar en quin punt de la cadena alimentÓria estan i com es transfereixen. Aquesta informaciˇ serÓ ˙til per gestionar les prÓctiques de cultiu d’ostres d’una manera que pugui reduir la propagaciˇ de gens de resistŔncia antibi˛tica i el seu impacte en la salut humana.

El pla de treball inclou la seqŘenciaciˇ del genoma d’espŔcies bacterianes capaces d’infectar tant als mariscs com als Ússers humans i ha "d’aclarir els impulsors i les vies de transmissiˇ de la resistŔncia antimicrobiana a les ostres".


Per: ACN

Foto: EbreActiu

comparteix-ho