Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


L’IRTA de la Ràpita incorpora un cromatògraf de precisió per identificar noves toxines i contaminants en bivalves

L’aparell pot detectar la neurotoxina dels peixos globus o la ciquatoxina present en altres peixos

Etiquetes   de la terra, aquicultura, musclo, ostra, la rapita, delta ebre, de la mar

Publicat el19/3/2021

L’IRTA de la Ràpita incorpora un cromatògraf de precisió per identificar noves toxines i contaminants en bivalves | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Muscleres a la Ràpita


El centre de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) ha incorporat un cromatògraf acoblat a espectrometria de masses d’alta sensibilitat al laboratori de química. L’aparell detecta noves toxines presents als bivalves, com és la tetrodotoxina, una neurotoxina dels peixos globus (espècie invasora que ja s’ha detectat en el litoral català) o de la ciguatoxina present en alguns peixos. A més de les noves toxines emergents, també té aplicacions per detectar de contaminants mediambientals emergents, fàrmacs citostàtics, compostos antioxidants, analítiques que garanteixen la seguretat alimentària dels consumidors i el control ambiental.

El cromatògraf d’alta sensibilitat permet analítiques més precises, analítiques simultànies, i el processament de més mostres amb menys tractament i manipulació. Per identificar toxines com la tetrodotoxina es recomanen uns límits de detecció molt baixos (de 4 µg TTX/kg) pel que es necessita "aparells molt més sensibles per a detectar-les" com aquest.

Les aplicacions d'aquest nou cromatògraf impulsarà la col·laboració de l’IRTA amb altres institucions nacionals i internacionals, i ampliarà la capacitat dels grups investigadors en les seves recerques. L’aparell s’ha finançat amb fons Feder.


Font: ACN

Foto: EbreActiu

comparteix-ho