Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


L'IRTA presenta un nou portaempelt d'ametller que aconsegueix una alta eficiència productiva amb menys aigua

Aquest nou sistema es basa en arbres petits ubicats a pocs metres de distància entre ells, una distribució semblant a la dels camps de fruiters

Etiquetes   de la terra, ametlla, terra alta, terres ebre, catalunya, baix camp,

Publicat el22/9/2022

L’IRTA presenta un nou portaempelt d’ametller que aconsegueix una alta eficiència productiva amb menys aigua | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... L'especialista del programa Fructicultura de l'IRTA, Xavier Miarnau


L'IRTA ha presentat aquest dijous a les Borges Blanques un nou portaempelt d'ametller que permet aconseguir una alta eficiència productiva i fer un ús més eficient de l'aigua. Amb el nom comercial d''Intensia', el portaempelt és un híbrid d'ametller i presseguer de baix rigor que està pensat per a cultius intensius i superintensius de sòls mediterranis, principalment de regadiu. En els darrers 20 anys el cultiu de l'ametller ha evolucionant actualment en comptes de "buscar arbres grans i amb produccions molt altes", els investigadors aposten per arbres "més petits i eficients amb l'ús de recursos" i que siguin més sostenibles en contexts de sequera, ha explicat Xavier Miarnau, especialista del programa Fructicultura de l'IRTA.

El cultiu de l'ametller ha evolucionat en les darreres dues dècades sobretot pel que fa a al sistema productiu. Ja no es prioritzen les finques d'arbres grans molt productius i separats els uns dels altres, sinó que s'aposta per plantacions intensives que mantenen la productivitat i que a la vegada són més eficients. En concret, aquest nou sistema es basa en arbres petits ubicats a pocs metres de distància entre ells, una distribució semblant a la dels camps de fruiters.

La característica del nou portaempelt d'ametller de l'IRTA és que té un nivell de vigor baix-mitjà, que fa que l'arbre es mantingui compacte i que necessiti menys aigua. Així, es tracta d'un portaempelt més eficient en l'ús de l'aigua, que s'adapta als sòls mediterranis i que tolera la sequera. Està pensat per a cultius intensius i d'alta intensitat de regadiu.

"Potser les produccions seran les mateixes però seran arbres més compactes i molt més eficients. Aquí el portaempelt hi juga un paper important perquè és de reduït vigor i el que fem és crear arbres més compactes i molt eficients en l'ús de l'aigua, qüestió que en un futur serà important", ha explicat el doctor Miarnau.

La presentació d'aquest nou portaempelt s'ha fet en el marc de la XIV Jornada de l'ametller celebrada aquest dijous a la Finca Experimental de l'IRTA de Les Borges Blanques. El proper pas, després de més de deu anys de proves i assajos per veure el comportament agronòmic i productiu d''Intensia', serà la comercialització del nou portaempelt a partir de l'any vinent.


Per: ACN

Foto: Anna Berga ACN