Restaurant L´Estany Casa de Fusta. Cuina tradicional deltaica

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#8/11/2022#) AND (caducitat>=#8/11/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Incorporen una nova bomba d'aigua per millorar l'ecosistema de la llacuna l'Encanyissada del Delta

Amb l’entrada d’aigua dolça a la bassa es millora la biodiversitat dels sistemes aquàtics i les badies

Etiquetes   natura, entorn, biodiversitat, delta ebre, llacuna encanyissada

Publicat el4/5/2021

Incorporen una nova bomba d’aigua per millorar l’ecosistema de la llacuna l’Encanyissada del Delta | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Detall de la nova bomba d'aigua


El grup ad hoc de lluita contra el caragol maçana d'Agricultura i la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre han posat en funcionament una nova bomba a la llacuna de l'Encanyissada del delta de l'Ebre. L'entrada d'aigua dolça equilibra l'ecosistema amb el foment de l'aiguabarreig. L'actuació s'emmarca en el Pla de millora de la biodiversitat i ha costat 160.000 euros. La inversió també ha servit per reforçar una part de la guarda perimetral de protecció de la bassa. La bomba s'ha anomenat com la zona on s'ha instal·lat, de Patrau, i permet elevar grans volums d'aigua a baix consum, bombant entre 500 i 800 litres per segon, segons el desnivell a vèncer. Aportarà aigua dels desguassos a la bassa durant tota la campanya del cultiu d'arròs.

A l'Encanyissada, l'aigua de mar entra per les diferents bocanes amb les pujades de marea i es barreja amb l'aigua dolça procedent dels arrossars. Al canal del Penal ja es van instal·lar dues bombes de les mateixes característiques fa dos anys. S'ha comprovat que tant la vegetació del voltant de la bassa com els macròfits del seu interior s'han recuperat en quantitat i vigor i la productivitat de la bassa va incrementant.

La millora de l'ecosistema de les basses suposa un increment de la diversitat i productivitat, i beneficia la vegetació associada i les poblacions de peixos i aus. El sector arrossaire del Delta s'ha compromès a millorar els hàbitats de les basses, eliminar l'aplicació d'herbicides al voltant de séquies i desguassos, i ha creat un grup de treball per millorar la implantació de cultius ecològics o l'evolució de mètodes de lluita alternatius als pesticides. Aquestes actuacions també s'emmarquen en el PIGADE (Pla integral de gestió de l'aigua dolça del delta de l'Ebre) que treballa per coordinar i concretar les actuacions necessàries per fer front als reptes dels pròxims 30 anys al Delta.


Per: ACN

Foto: Agricultura.cat