butlletí EbreActiu

CAT | ES


L'IDECE reintroduirà exemplars d'esturions al riu Ebre i construirà la rampa de peixos a Xerta aquest desembre

Les actuacions permetran concloure el projecte europeu sobre la migració de peixos iniciat fa una dècada

Etiquetes   natura, riu ebre, reintroduccio especies, xerta, baix ebre, terres ebre

Publicat el30/11/2023

L’IDECE reintroduirà exemplars d’esturions al riu Ebre i construirà la rampa de peixos a Xerta aquest desembre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Vista de l'assut des del marge dret del riu Ebre


Aquest mes de desembre es reintroduiran al riu Ebre 45 exemplars d'esturions juvenils i es construirà la rampa de peixos a l'assut de Xerta i Tivenys (Baix Ebre). Són les actuacions que han de concloure el projecte europeu LIFE MigratoEbre. La iniciativa va començar fa prop de deu anys, amb la finalitat d'incentivar la recuperació d'espècies de peixos migradors que han anat desapareixent a l'Ebre pels obstacles - assuts, embassaments, preses – que els impedeixen viatjar riu amunt en l'època de reproducció. Els esturions que s'alliberaran arribaran des del centre experimental de l'INRAE de Saint Seurin-sur-l'Isle (Nova Aquitània, França). Paral·lelament, prompte començaran les obres de la que serà la rampa de peixos "més gran de Catalunya".

El projecte MigratoEbre per recuperar les espècies de peixos migratoris i millorar la connectivitat ecològica al tram final de l'Ebre, el lidera l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE). Un dels objectius és recuperar l'esturió europeu (acipenser sturio) al riu Ebre, i també millorar les poblacions d'anguila, llamprea i saboga. En concret, es pretén augmentar "més de deu vegades" la disponibilitat d'hàbitats de fresa i la distribució en l'àrea de l'esturió, la saboga i la llamprea i incrementar el creixement de l'anguila.

Un acord amb França ja permès que aquest mes de desembre puguin arribar al centre d'aqüicultura de l'IRTA de la Ràpita (Montsià) els 45 esturions de l'INRAE. Primer passaran "un curt període d'adaptació", els marcaran amb emissors de telemetria ultrasònica i els alliberaran al riu Ebre. Les dades es recolliran amb receptors submarins instal·lats en diferents punts del tram final del riu. Es treballa per alliberar més exemplars a mitjà termini.


Una rampa per superar l'obstacle de l'assut

Aquests peixos migratoris necessiten que se'ls garanteixi "la connectivitat ecològica" a la part baixa de l'Ebre. L'any 2017 ja es va fer una rampa a l'assut d'Ascó (Ribera d'Ebre) i s'ha anat retardant la construcció de la de l'assut de Xerta i Tivenys. En pocs dies es posarà en marxa l'obra. La rampa de peixos tindrà 236 metres de longitud, una amplada útil de 8 metres i un pendent de 2,7%. Serà la més gran que hi haurà a Catalunya.

Tots els resultats del projecte LIFE MigratoEbre s'exposaran i es valoraran en unes jornades t'enconques al mes de juny de l'any que ve.


Per: ACN

Foto: EbreActiu

comparteix-ho