Lo Sirgador, llagut turístic. Activitats al riu Ebre i a la Via Verda

CAT | ES


El GEPEC-EdC inicia una campanya per comprar finques amb oliveres monumentals

Els donatius recollits durant la campanya del Giving Tuesday es destinaran a l’adquisició de les finques d’oliveres monumentals de major valor patrimonial, claus per assegurar la futura conservació d’aquests arbres i el seu paisatge

Etiquetes   natura entorn, oliveres monumentals, territori senia, terres ebre, montsia

Publicat el30/11/2020

El GEPEC-EdC inicia una campanya per comprar finques amb oliveres monumentals | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El dimarts 1 de desembre es celebra arreu del món el conegut com Giving Tuesday, cita anual en la qual entitats d'àmbits diversos conviden a la ciutadania a aportar donatius pels seus projectes solidaris. El GEPEC-EdC se suma a la iniciativa per donar un nou impuls a la campanya per protegir les oliveres monumentals de les Terres de l'Ebre, iniciada per aquesta entitat conservacionista ara fa aproximadament un any.

Al voltant del riu Sénia es concentren la major part d'oliveres monumentals que, unides a enjubs, barraques, marges de pedra seca i més elements patrimonials formen un dels paisatges agraris més antics d'Europa. És tal la importància de les oliveres monumentals de les Terres de l'Ebre que l'any 2018 la FAO (l'organització de les Nacions Unides en agricultura i alimentació) les va declarar Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial, declaració anàloga a la de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

Però que les oliveres monumentals siguin un patrimoni únic no n'assegura la protecció: fa anys que un lucratiu negoci basat en l'arrencada i el comerç d'oliveres monumentals té lloc a les Terres de l'Ebre. Exemplars centenaris i mil·lenaris són espoliats per anar a parar a jardins privats o places públiques de l'estranger, un procés que acaba matant moltes oliveres i en deixa d'altres, massa grans per transportar, convertides en llenya.


Un projecte ambiciós però necessari

Des del GEPEC-EdC fa molts anys que lluiten per salvar les oliveres monumentals del sud de Catalunya, treballant amb plataformes arrelades al territori com Salvem lo Montsià. La feina feta va resultar en la recent aprovació per part del Parlament de Catalunya d'una llei de protecció de les oliveres monumentals, una llei que el GEPEC-EdC considera que és massa laxa i no protegeix tots els exemplars. Per això, des de l'entitat fan un pas més enllà i proposem blindar les oliveres a partir de la compra de les finques on s'alcen.

Així, els donatius recollits durant la campanya del Giving Tuesday es destinaran a l'adquisició de les finques d'oliveres monumentals de major valor patrimonial, claus per assegurar la futura conservació d'aquests arbres i el seu paisatge. Englobant aquestes finques dins el que han batejat com “La Reserva de les Oliveres Monumentals de les Terres de l'Ebre”, es vol revaloritzar la conservació i cultiu de les oliveres monumentals per convertir-les en un motor econòmic de les poblacions on es troben.

El calendari del projecte inclou la producció d'oli seguint un model d'agricultura ecològica que beneficii a pagesia i propietat, l'execució d'accions per potenciar la fauna de les finques i la restauració dels seus elements patrimonials, la preparació d'itineraris i material gràfic per difondre la importància dels espais, etc. Tot això anirà de la mà d'un altre projecte educatiu i de sensibilització iniciat que s'inicia enguany, anomenat “Oliveres vives, territori viu” i enfocat a acostar la població infantil al conreu d'oliveres monumentals i el valuós patrimoni natural i cultural que representa.


Donar per les oliveres té premi

Aprofitant la celebració del Giving Tuesday s'ha creat un portal des d'on es poden realitzar donatius pel projecte, que aniran a parar a un fons per a la custòdia de les oliveres monumentals i permetran adquirir en els propers anys part de les finques on hi ha aquestes oliveres.

Les persones que facin una aportació rebran a casa seva el calendari de l'entitat pel 2021, elaborat amb fotos, textos, il·lustracions i poemes sobre les oliveres monumentals.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu


El GEPEC-EdC inicia una campanya per comprar finques amb oliveres monumentals | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

comparteix-ho