butlletí EbreActiu

CAT | ES


GEPEC-EdC custodia les oliveres monumentals de la partida d’Arión d’Ulldecona

És la primera finca a formar part de la Reserva d’Oliverars Monumentals de les Terres de l’Ebre de l’entitat

Etiquetes   natura, entorn, oliveres monumentals, oliveres millenaries, ulldecona, serra montsia, terres ebre, territori senia

Publicat el29/9/2021

GEPEC-EdC custodia les oliveres monumentals de la partida d’Arión d’Ulldecona | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El grup ecologista GEPEC-EdC va signar el passat 4 d’agost el primer acord de custòdia de finques d’oliveres monumentals. La primera finca que forma part de la Reserva d’Oliverars que ha creat l’entitat és la partida privada de l’Arión, a Ulldecona (Montsià), de 3,6 hectàrees i ubicada entre la Serra de Godall i els Secans del Montsià, espais inclosos a la xarxa protegida Natura 2000. L’entitat ecologista redactarà un pla de gestió per planificar accions de conservació del medi natural i cultural i de seguiment de la biodiversitat present a la finca. La Reserva d’Oliverars vol evitar que les oliveres monumentals siguin venudes i espoliades i impulsar que siguin elements de dinamització socioeconòmica dels pobles de les Terres de l’Ebre.

L’entitat defensa que la conservació de les oliveres monumentals i de l’oliverar en el seu conjunt protegeix el patrimoni cultural lligat amb el cultiu tradicional de les oliveres (els marges i les barraques de pedra seca, o els aljubs) i preserva la biodiversitat, sobretot d’espècies en perill de desaparèixer, com és l’esparver cendrós, una espècie de rapinyaire protegida i que troba en aquests hàbitats zones de caça i refugi per nidificar.

Un altre dels objectius de la Reserva d’Oliverars Monumentals promoguda pel GEPEC-EdC és desenvolupar un nou model agrari ecològic que les faci valdre i preservi el paisatge i afegeixi valor al producte.

L’entitat busca nous acords de custòdia d’oliveres monumentals amb propietaris de les Terres de l’Ebre. La figura que canalitza els acords és la ’Custòdia del Territori’ que té un reconeixement explícit de la Generalitat. L’any 2018, la FAO (organisme de l’Organització de les Nacions Unides per a l’agricultura i l’alimentació va declarar les oliveres monumentals de les Terres del Sénia ’Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial’, declaració anàloga a la de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

Amb l’espoli dels últims anys, se n’han arrencat centenars. Tot i la recent aprovació de la Llei catalana de protecció de les oliveres monumentals, les vendes no s’han aturat. GEPEC-EdC considera la normativa "insuficient".

La Reserva també vol engegar una estratègia per fer valer aquests oliverars monumentals com a "eix vertebrador d’un model turístic sostenible", basat en la descoberta d’aquests arbres monumentals. L’entitat defensa un model turístic "ordenat i sostenible" que ajudi a revitalitzar socioeconòmicament les poblacions ebrenques on hi ha aquests arbres.


Per: ACN

Foto: EbreActiu

comparteix-ho