Venda online productes de la Terra

CAT | ES


El Gepec compra una finca abandonada d’Ulldecona per protegir les seves oliveres monumentals

L’entitat ecologista vol crear una reserva incorporant-hi finques properes amb acords de custòdia

Etiquetes   entorn, medi ambient, oliveres monumentals, biodiversitat, serra godall, ulldecona, montsia

Publicat el3/11/2021

El Gepec compra una finca abandonada d’Ulldecona per protegir les seves oliveres monumentals | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Exemplar d’olivera abandonada. Imatge d’arxiu


El grup ecologista Gepec ha formalitzat la compra d’una finca a la partida de l’Arion, al terme municipal d’Ulldecona (Montsià), amb l’objectiu de protegir de "l’espoli" les oliveres monumentals existents. La finca, de dues hectàrees i situada en aquesta zona del nord de la serra de Godall, es trobava abandonada: a banda de les oliveres, s’hi podia trobar també màquia i garriga. Després de fer efectiva la compra, de la qual no n’ha transcendit l’import pagat, els ecologistes l’han recuperat i aspiren a posar-la en producció en el futur per obtenir oli ecològic. L’objectiu final, però, és que la finca esdevingui el primer pas per crear una reserva o xarxa de custòdia a la zona a partir d’acords amb els propietaris de finques properes.

Segons ha detallat en un comunicat, el Gepec efectuarà en la finca accions de preservació i construcció de marges i barraques de pedra seca, així com per a afavorir la diversitat i evitar l’espoli dels arbres monumentals que pateix la zona. En l’àmbit del projecte de la reserva, propugnen un projecte de reconversió agrària vinculat a aquest patrimoni natural i agrícola, que es també l’hàbitat d’espècie de conservació prioritària com l’esparver cendrós o l’àliga cuabarrada.

L’entitat ecologista han recordat que el mes d’agost passat van ser signar el primer acord de custòdia amb una finca d’oliveres monumentals adjacents a la recentment adquirida. La idea és ampliar aquesta reserva a finques properes amb acords de custòdia amb els seus propietaris, pactant accions per protegir la natura, el paisatge i el patrimoni cultura d’aquestes terres. Es tracta d’una figura legal reconeguda per la Generalitat de Catalunya i el Gepec ja n’ha signat més de 40 en diferents àmbits.


Per: ACN

Foto: EbreActiu

comparteix-ho