suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


La Generalitat de Catalunya licita per 2,89 MEUR la xarxa i posada en marxa del reg de la Zona 1 del canal Xerta-Sénia

Els treballs s’allargaran durant vuit mesos i han de permetre que els primers pagesos puguin regar el 2024

Etiquetes   entorn, agricultura, xerta, aldover, riu ebre

Publicat el18/1/2023

La Generalitat de Catalunya licita per 2,89 MEUR la xarxa i posada en marxa del reg de la Zona 1 del canal Xerta-Sénia | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El Departament d'Acció Climàtica ha tret a licitació el projecte constructiu de la xarxa de reg de la Zona 1 del canal Xerta-Sénia i la seva posada en servei per 2,89 milions -IVA inclòs-. L'execució de l'obra ha de permetre els primers pagesos adherits al regadiu, amb unes 186 hectàrees de conreu als termes municipals de Xerta i Aldover (Baix Ebre), puguin començar a regar els seus camps des de principis de 2024, segons preveu la Comunitat de regants del canal Xerta-Sénia. Les obres, que haurien de començar dins d'enguany, tenen una durada prevista de vuit mesos i inclouen també el manteniment de la captació, de la impulsió, del canal executat i del bombament del sector 1.

"Ja no és una previsió: és una realitat que marca el document de la licitació. L'execució de les obres són vuit mesos i continuem amb el pla anunciat. Al llarg dels vuit mesos es faran les proves de bombament, dins de 2023, per fer un reg complert a les finques els 365 dies de 2024", ha explicat a l'ACN el president de la Comunitat de regants, Josep Lluís Gimeno. Els treballs, més enllà d'aquestes proves i el condicionament d'elements com les basses, permetran fer arribar la xarxa fins a les finques.

Tot i reconèixer que els terminis han anat variant al llarg del temps per diversos "entrebancs", Gimeno ha valorat la sortida a licitació com un "èxit" tant per les expectatives creades pels pagesos en matèria de transformació de cultius o de disposar de reg de suport. "Els pagesos estaven, fins ara, expectants i ara han passat a veure que es fa", ha declarat. Apunta que les últimes previsions d'hectàrees anunciades s'han anat incrementant durant els últims mesos, sense precisar cap xifra. El regadiu permetrà fer front a transformacions de conreu i servirà com a reg de suport.

També la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha valorat "molt positivament" l'anunci de licitació, tot avançant que al llarg d'enguany es poden acabar licitant també les obres de les zones 2 i 3, que engloben, respectivament, 889 i 2.447 hectàrees dels termes municipals de Roquetes, la Galera, Mas de Barberans i Santa Bàrbara. En aquest cas, la previsió seria de finalitzar les obres i posar en marxa aquestes fases el 2025.

"La superfície que forma part de la primera licitació és moderada, però la formalització del projecte confirma l'impuls institucional i del propi sector perquè el regadiu Xerta-Sénia sigui una realitat al més aviat possible. És una iniciativa estratègica per a les cooperatives del Baix Ebre i el Montsià, que obre noves oportunitats al territori estabilitzant les rendes de les explotacions agrícoles i facilitant l'adaptació al canvi climàtic, que comportarà episodis de sequeres importants", ha celebrat el, responsable d'oli d'oliva i de medi ambient de la FCAC, Antoni Galceran.

Les cooperatives han identificat un total 3.452 hectàrees corresponents a parcel·les dels socis que s'han compromès a incorporar-se al regadiu. D'aquestes, 1.600 hectàrees es troben a la zona limítrof del projecte original. Aquesta xifra suposa un 72% del total de 4.809 hectàrees, tenint en compte també la superfície del reg de Freginals. A més, durant els pròxims mesos està previst un estudi per donar resposta a la superfície identificada amb interès a regar, però que estaria exclosa del projecte inicial.

Fa uns mesos, el Govern va anunciar que, un cop transferida a la Generalitat la titularitat del canal, refaria el disseny de la infraestructura perquè quedi inutilitzada a partir de Roquetes. Això ha de suposar que les fases a partir d'aquest punt es despleguin sense allargar el canal, ramificant la xarxa cap al Montsià amb canonades i basses de regadiu. Aquesta decisió persegueix, sobre el paper, blindar el canal perquè serveixi únicament per a regar i evitar un possible transvasament cap al sud, tal i com ha denunciat reiteradament la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE).


Per: ACN

Foto: Anna Ferràs

comparteix-ho