Lo Sirgador, llagut turístic. Activitats al riu Ebre i a la Via Verda

CAT | ES


La Galera acull l'exposició de ceràmica L'espai imaginat, de l'artista Teresa Aparicio

La mostra, que es podrà visitar al Centre d’Interpretació de la Terrissa fins principi de juny, s’inaugura aquest divendres 29 d’abril, coincidint amb la celebració d’Argila, la Fira de la Terrissa

Etiquetes   vida activa, terrissa, cultura, exposicions, la galera, montsia,

Publicat el25/4/2022

La Galera acull l’exposició de ceràmica L’espai imaginat, de l’artista Teresa Aparicio | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Del 29 d'abril al 5 de juny de 2022, la Sala 2, sala d’exposicions temporals de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera, acollirà una exposició de ceràmica de la valenciana Teresa AparicioL'espai imaginat”. El centre havia d’acollir la mostra el 2020, coincidint amb la Fira de la Terrissa, però a conseqüència de la pandèmia no es va poder portar a terme ni l’any 2020 ni tampoc el 2021.

Enguany i ara sí, coincidint amb la Fira de la Terrissa de la Galera (del 29 d'abril a l'1 de maig) i fins el 5 de juny, la mostra es podrà visitar a l'espai dedicat a exposicions temporals del Museu Terracota (baixos de l'Ajuntament de la Galera) .

Teresa Aparicio és graduada en Ceràmica per l'Escola d'Art de València des de l'any 1977, a més, ha realitzat diferents cursos de tècniques ceràmiques, ha participat en congressos sobre ceràmica, estades d'artistes i seminaris. L'any 1983 va obtenir l'Accèssit al Concurs Nacional de ceràmica de l'Alcora i l'any 1985 va guanyar, el Premi “Vicente Díez, S.L” al Concurs nacional de Ceràmica de l'Alcora, també. Ha realitzat exposicions individuals i col·lectives a diferents museus i espais del País Valencià, Catalunya, l'estat espanyol, França i Japó.

Observant el nostre univers que s'expandeix, ordenat i silenciós, pel qual transitem, sense quasi adonar-nos, he trobat una escletxa per crear un planetari propi, dintre d'un espai imaginat. A partir de formes en principi esfèriques, estes van evolucionat cap a figures que giren sobre sí mateix, es trenquen i projecten cap a l'exterior part de les seves masses internes, en una silenciosa comunicació entre elles Plaques modelades de material ceràmic conformen estos volums que bateguen baix una coberta d'esmalt, en alguns casos reforçats amb òxids, completant la decoració amb un toc de llustre i, finalment, el forn, que transforma tots estos elements”, explica l'artista.

Aparicio en aquest “Espai imaginat” crea el seus propis planetes. Composicions realitzades en diferents tècniques ceràmiques que parteixen d'una forma esfèrica i transforma en formes geomètriques diverses, destacant un centre en la composició (el que en astronomia seria el cos celeste) i al voltant d'aquesta gira la resta de l'obra.

Per crear el seu propi planetari, format de nou obres, com els nou planetes que conformen el sistema solar, utilitza principalment el gres que dona consistència i durabilitat a les peces així com una aparença pètria que d'alguna manera ens evoca l'aspecte d'aquests astres sense llum. La utilització d'esmalts i òxids atorguen a la peça uns colors similars als dels planetes reals mentre que el llustre i els seus tocs metàl·lics confereixen més realisme a cadascun d'aquests planetes imaginaris i finalment la màgia del foc ho modifica tot, aconseguint que ens situem en aquest planetari propi on cada composició orbita per sí sola i té vida pròpia.

Cada peça, cuidada, ben acabada i impol·luta, ens transporta a aquest espai immens, incommensurable, inassolible, llunyà, desconegut i misteriós que és la via làctia. Bellesa, elegància, austeritat plena de matisos i distinció vessa de cadascun d'aquests planetes farcits de sensacions que ens permeten aturar-nos un moment i reflexionar sobre la magnitud del nostre Univers, cosa que sovint se'ns oblida ja que ens creiem únics. Teresa ens farà partícips del seu “Espai Imaginat” i ens farà adonar de quan important i extraordinari és tot allò que ens envolta posant en valor aquest univers moltes vegades menystingut.

L'aigua, la terra, el foc i l'aire, components bàsics de tot allò que existeix, es revelen de forma diàfana a través de les diferents peces creades per Teresa que convivint amb els atuells de terrissa sobris i majestuosos de l'espai permanent del nostre centre, aportaran un magne plaer al nostres sentits alhora que ens ajudaran a rumiar sobre tot allò que ens envolta i que sovint eludim.

El Museu Terracota, del 29 d'abril a l'1 de maig, coincidint amb la XXVII FIRA DE LA TERRISSA DE LA GALERA, tindrà el seu mateix horari: de 10'00 a 14'00 hores i de 16'00 a 21'30 hores.

A partir del 2 de maig, tornem a l'horari habitual: dimecres a divendres, de 9'30 a 13'30 hores; dissabtes, diumenges i festius de 12'00 a 14'00 hores.

L’acte d’inauguració de l’exposició tindrà lloc el dia 29 d’abril a les 18'15 hores i comptarà amb la presència del Sr. Joaquim Nin, vicepresident primer de la Diputació de Tarragona.

Més informació: www.galera.cat - 977 71 83 39 o a través del correu electrònic: terracota@galera.cat


Per: Redacció

comparteix-ho