Ulldecona, un passeig per la història

CAT | ES


El Fòrum Pesca Dieta Mediterrània realça els valors del peix per a la salut i la importància de promocionar-lo entre els joves

Presentades les conclusions del primer fòrum, que ha reunit a la Ràpita una vintena d’experts

Etiquetes   producte proximitat, peix, la rapita, delta ebre

Publicat el8/4/2019

El Fòrum Pesca Dieta Mediterrània realça els valors del peix per a la salut i la importància de promocionar-lo entre els joves | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Foto: Pixabay


El peix de proximitat ha de ser considerat un element cabdal en la dieta mediterrània pels seus valors nutricionals i pels efectes beneficiosos que té per a la salut. Les bases científiques per sustentar esta idea, i també la necessitat de promocionar-la entre la població més jove, menys conscienciada que la gent gran sobre la necessitat de consumir peix, són dos dels eixos sobre els quals s'ha desenvolupat a la Ràpita el I Fòrum Pesca Dieta Mediterrània, impulsat per l’Organització de Productors Pesquers de Sant Carles de la Ràpita i la Confraria de Pescadors Verge del Carme, amb el suport de la Fundació Dieta Mediterrània i l'Ajuntament de la Ràpita.

Una vintena d'experts, entre ells cardiòlegs, nutricionistes, economistes, restauradors i altres especialistes, han treballat durant dos dies aspectes a l'entorn de la comercialització del peix i tendències de mercat, la gastronomia i el consum, i els beneficis del peix per a la salut. Aquest divendres se'n van presentar les conclusions, en un acte que va comptar amb la presència de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà.

La gent que consumeix com a mínim dues o tres racions de peix a la setmana té menys infarts, menys ictus, menys mortalitat global i sobretot menys morts sobtades perquè el consum de peix té un efecte antiarrítimic. I ara estem estudiant també l'efecte protector sobre alguns tipus de càncer com el de còlon i fetge”, va destacar Ramon Estruc, president del Comitè del Fòrum.

Tal com es va exposar al llarg del fòrum, el consum de peix entre la gent gran està generalitzat, no així entre el jovent. La necessitat de promocionar aquest aliment entre els sectors de població més joves va ser una de les línies de treball que es van apuntar. “Els joves consumeixen poc peix i hi ha molta feina a fer perquè és cabdal que tinguem una alimentació sana, segura i de qualitat, i el peix hi juga un paper de primer ordre. Vincular el peix a la salut és una fortalesa que hem d'explicar arreu”, va afirmar la consellera Jordà.

Representants de les confraries de pescadors també van exposar la necessitat d'establir mecanismes per promocionar especialment el peix de proximitat de manera que sigui fàcilment identificable l'origen a l'hora de comprar-lo a la botiga o demanar-lo als restaurants.

Per la seua banda, l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, va agrair a la Confraria Verge del Carme “la seua iniciativa per haver fet un pas endavant que ha permès al nostre municipi acollir aquest primer Fòrum Dieta Mediterrània, un esdeveniment que posa la Ràpita al centre d'un treball científic necessari per ampliar l'escassa literatura científica que teníem a l'entorn dels valors del peix en la dieta”.Ulldecona, un passeig per la història