CAT | ES
El Govern declara Bé Cultural d’Interès Nacional deu forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre, reconeixent un sistema d’explotació tradicional únic a Catalunya. Construïts amb pedra seca entre els segles XVI i XIX, són el conjunt més important documentat i reben la màxima protecció patrimonial.
Etiquetes riba roja ebre, bcin, tradiciones
Publicat el16/7/2025
Forn d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre
El Govern de la Generalitat ha declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) deu forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre, reconeixent un sistema tradicional d’explotació del territori únic a Catalunya. Aquests forns, coneguts com a ginebreres, servien per destil·lar soques de càdec i obtenir-ne un oli molt valorat en medicina, cosmètica i veterinària.
Construïts sobre roca i amb pedra seca, són testimoni d’una activitat econòmica que va perdurar entre els segles XVI i XIX. Riba-roja conserva el conjunt més important documentat, amb forns de grans dimensions destinats a la producció a escala.
Dels 23 forns registrats al municipi, catorze ja eren Béns d’Interès Local, i ara deu reben la màxima protecció com a zona d’interès etnològic, posant en relleu el valor històric i cultural d’aquest patrimoni.
Per: Redacció
Foto: @ajuntamentribarojadebre (instagram)
35
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: