Sant Jaume d´Enveja, harmonia natural

CAT | ES


La Festa del Renaixement torna a portar el nom de Tortosa a la festa de recreació de Le Puy-en-Velay, tres anys després

L’expedició tortosina, amb una cinquantena de membres de diverses companyies, ha ofert a la ciutat francesa un tastet dels espectacles produïts a nivell local

Etiquetes   turisme, turisme cultural, festa renaixement, tortosa, baix ebre, terres ebre

Publicat el21/9/2022

La Festa del Renaixement torna a portar el nom de Tortosa a la festa de recreació de Le Puy-en-Velay, tres anys després | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La trenta-setena edició de la festa renaixentista del Rei Ocell (Fête du Roi de l'Oiseau) de la ciutat francesa de Le Puy-en-Velay ha comptat amb la participació d'una representació de la Festa del Renaixement de Tortosa, tres anys després de no poder-ho fer. Es tracta d'una de les festes de recreació històrica més destacades del continent europeu, amb la qual Tortosa manté un contacte permanent que fa que companyies franceses formen part de la programació de la Festa del Renaixement i, al mateix temps, espectacles produïts a la ciutat puguen viatjar fins al departament de l'Alt Loira.

Des del 2019 que Tortosa no hi havia pogut participar, com a conseqüència de la restricció a la mobilitat provocada per la pandèmia. Ara ha reprès la presència amb una nombrosa delegació: més de 50 persones, corresponents a diverses companyies i agrupacions musicals tortosines, que han portat fins a Le Puy un tastet dels espectacles que formen part de la Festa del Renaixement.

L'organització de la festa francesa ha convidat els Abanderats de la Festa o la Fanfara de la Vegueria. També l'Escola Municipal de Teatre de Tortosa, que han interpretat una obra preparada expressament per a la festa del Rei Ocell: una commedia dell'arte escrita i interpretada en francès, centrada en les aventures del Capità Amorós ('Le Capitain Amoureux').

L'expedició va estar encapçalada pel regidor de Festes de Tortosa, Domingo Tomàs, que va rebre la felicitació de la ciutat amfitriona, amb la qual Tortosa està agermanada, per la 25a edició de la Festa del Renaixement, en un acte que va tindre lloc a l'ajuntament de la localitat francesa. Tomàs va mostrar la gratitud en nom de Tortosa, especialment pel fet que els hagen tornat a convidar amb una delegació tan nombrosa: "això ens permet mostrar el gran nivell de qualitat de les produccions que genera la Festa del Renaixement a Tortosa, i que ens ajuden a promocionar la nostra festa de recreació més enllà, fins i tot, de les nostres fronteres", ha explicat Tomàs.

El regidor de Festes també ha posat en valor el treball conjunt i la col·laboració existent des de fa anys entre les dos festes de recreació, que comparteixen el mateix període històric del Renaixement. De la mateixa manera, ha avançat que durant els dies que Tortosa ha sigut present a França s'han establit noves bases que permetran seguir treballant en algunes novetats, amb vista a la pròxima Festa del Renaixement de Tortosa, al juliol del 2023.

En representació dels Abanderats de la Festa, el responsable de la secció de percussió, Adrià Gil, explica que tant a nivell personal com colElectiu, la presència de l'agrupació a Le Puy-en-Velay representa "un honor, perquè suposa representar Tortosa i la Festa del Renaixement a França, on ens hem sentit uns convidats d'honor ja que hem pogut afegir solemnitat a alguns dels actes més protocol·laris", ha explicat. De la mateixa manera, Andrea Figueres i Neus Sal, membres de la Fanfara de la Vegueria, defineixen l'experiència com a "meravellosa" i han agraït poder aportar un tastet de la festa de recreació tortosina. Pel que fa a La Companyia, de l'Escola Municipal de Teatre de Tortosa, l'actor Joan de Antonio apunta que el fet que hagen interpretat una obra preparada expressament per a la festa de recreació de Le Puy, en la qual van incloure referències a la ciutat francesa, "va fer que un gènere com la commedia dell'arte, que sempre ha tingut molt bona rebuda per part del públic d'allà, tingués encara més bona acceptació", remarca.

La 37a festa del Rei Ocell va tindre lloc del 14 al 18 de setembre.


Per: Redacció

Foto: Cedida