Buda & Bike 2024, l’illa de Buda a cop de pedal. 13 i 14 de juliol, el 3, 4, 17, 18 i 31 d’agost i l’1 de setembre

CAT | ES


La FCAC, UP i les DOP reclamen ajuts pels danys del Filomena en les oliveres, que prioritzin professionals i joves

Demanen un pla de recuperació del sector i denuncien la "manca de propostes" i la "poca celeritat" d’Agricultura

Etiquetes   de la terra, oliveres, oli oliva, agricultura, nevada, filomena, temporal

Publicat el5/2/2021

La FCAC, UP i les DOP reclamen ajuts pels danys del Filomena en les oliveres, que prioritzin professionals i joves | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Olivera amb les branques trencades pel pes de la neu


La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Unió de Pagesos i les DOP Terra Alta, Siurana, les Garrigues i Baix Ebre-Montsià adverteixen de "la manca de propostes concretes" del Departament d’Agricultura per al sector de l’oli després dels danys provocats pel temporal Filomena. Lamenten "la poca celeritat" de la conselleria per donar una resposta a la situació del sector i, en aquest sentit, reclamen ajuts directes de caràcter extraordinari, que prioritzin agricultors professionals i joves. Les cooperatives, Unió de Pagesos i dels DOP posen de relleu que "els productors necessiten realitzar urgentment les tasques de recuperació de les finques afectades", gairebé un mes després del temporal.

Les entitats van expressar la seva preocupació en el marc de la reunió de la Taula sectorial agrària de l’oli d’oliva que es va celebrar aquest dijous per analitzar els danys de la nevada. Les cooperatives agràries, Unió de Pagesos i les DOP van exigir a Agricultura celeritat en la valoració de danys, ja que "l’afectació és molt més important del que semblava inicialment". Les hectàrees afectades sumen més de 40.000, especialment a explotacions de la Terra Alta, la Ribera Ebre, el Priorat, les Garrigues, el Segrià, el Pla d’Urgell, l’Urgell, i també en municipis de la Conca de Barberà i al Perelló (Baix Ebre).

Durant la reunió, les entitats van proposar a la conselleria un Pla de recuperació del potencial productiu que es dugui a terme en quatre anys i que inclogui un ajut per al 2021, un pla de xoc per cobrir els costos de recuperació d’aquest primer any de les parcel·les afectades. També van demanar que aquest ajut es destini a totes les persones titulars d’explotacions agràries d’oliverar afectades pel temporal que hagin patit danys en el potencial productiu de les seves explotacions, prioritzant, a través d’un sistema de punts, a joves agricultors i agricultors professionals. En aquest sentit, reclamen que Agricultura destini una dotació pressupostària "suficient" per atendre a tots els agricultors afectats.

Les entitats també van demanar un ajut a les cooperatives i almàsseres per compensar la pèrdua de producció, així millorar l’assegurança agrària de l’olivera. Sobre aquesta qüestió, demanen que es convoqui una reunió del Grup de treball d’assegurances agràries d’Agricultura per modificar les condicions de l’assegurança "amb l’objectiu que s’ajusti a la realitat i a la necessitat del sector".

També plantegen establir un nou model d’assegurança per al sector. La petició d’aquesta darrera mesura va quedar justificada davant la presentació que va fer Agroseguro, i que posa de manifest que "tal com està articulada ara l’assegurança no compleix les expectatives de cobertura en nevada i, per tant, seran pocs els assegurats que tindran cobertura", assenyalen.

Des d’Agricultura, van informar que s’ha creat un formulari, un document de responsabilitat, que els afectats poden omplir i retornar a les oficines del Departament. Aquest formulari no dona dret al possible ajut que es plantegés però ha de servir per tenir dades sobre el grau d’afectació. Les entitats entenen que "tot i que la conselleria s’ha compromès a buscar solucions per a aquesta situació, la pagesia afectada necessita que s’apliquin mesures urgents per resoldre-la al més aviat possible".


Per: ACN

Fotos: Cedida

comparteix-ho