Càmping Ampolla Playa. Relax i diversió al Delta de l´Ebre

CAT | ES


La FCAC preveu que la producció d’oliva caurà a la meitat a les zones afectades pel temporal Filomena

Les cooperatives posen en marxa un grup de treball i reclamen un Pla de recuperació del potencial productiu

Etiquetes   de la terra, agricultura, oliveres, ribera ebre, terra alta, priorat, temporal, filomena, nevada

Publicat el28/1/2021

La FCAC preveu que la producció d’oliva caurà a la meitat a les zones afectades pel temporal Filomena | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Exemplar d’olivera, amb les branques trencades a causa del temporal de neu


La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu per a la pròxima campanya una reducció de la collita de l’oliva d’entorn el 50% a les zones que han patit danys en aquest cultiu pel temporal Filomena. En concret, les cooperatives productores d’oli afectades són 38. Les cooperatives, que s’han reunit aquest dimecres per analitzar els danys en l’olivera, reclamen a l’Administració un Pla de recuperació del potencial productiu i ajuts que els compensin la pèrdua de producció. El temporal ha afectat unes 46.000 hectàrees (34.600 hectàrees a Lleida, 8.700 a les Terres de l’Ebre i 3.000 al Camp de Tarragona). Les comarques amb més afectació són les Garrigues, el Segrià, l’Urgell, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Priorat.

El responsable d’oli d'oliva de la FCAC, Antoni Galceran, ha explicat que el percentatge d’arbres afectats amb branques trencades a conseqüència del pes de la neu varia segons el tipus de plantació, però podria estar entre un 20% i 80% i afecta, sobretot, a les plantacions més joves. Així, Galceran ha reclamat "mesures de caràcter immediat per pal·liar els danys del temporal a les cooperatives i els seus socis de cara a la propera campanya, que començarà a l’octubre i serà molt complicada, amb reduccions importants en la collita".

En aquest sentit, la FCAC ha anunciat la creació d’un grup específic amb les 38 cooperatives productores d’oli afectades pel temporal amb per coordinar les actuacions i dinamitzar l’aplicació de les mesures que s’aprovin. També ha sol·licitat al Govern la convocatòria urgent de la Taula Sectorial Agrària de l’Oli d’Oliva. L’entitat recorda que les cooperatives representen el 70% de l’oli d’oliva català.

La FCAC també mostra preocupació, després dels primers peritatges, per la resposta que pugui donar l’assegurança per garantir la viabilitat de les explotacions afectades davant d’"una catàstrofe d’aquesta magnitud".


Per: Redacció

Fotos: FCAC