Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


La FCAC presenta un pla pioner per prevenir el malbaratament de fruita

L’objectiu de la iniciativa de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya és seguir avançant en la millora de l’aprofitament de la fruita per part de les cooperatives, que concentren el 36% de la Producció Final Agrària i la meitat de la fruita de Catalunya

Etiquetes   de la terra, cooperatives, catalunya, agricultura

Publicat el26/1/2024

La FCAC presenta un pla pioner per prevenir el malbaratament de fruita | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha presentat el Pla de prevenció del malbaratament en el sector de la fruita dolça al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat. L'objectiu d'aquesta iniciativa pionera és minimitzar les pèrdues de producte en el sector de la fruita i, per a la seva elaboració, s'ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Espigoladors.

Josep Lluís Escuer, responsable de malbaratament alimentari de la FCAC, explica que “des de fa diversos anys, la Federació i les cooperatives treballem conjuntament per sensibilitzar sobre el valor dels aliments i per donar sortida als productes que resulten descartats del circuit comercial per motius com els excedents comercials o raons estètiques. El nostre objectiu és seguir millorant la gestió dels residus alimentaris evitables”.

En aquest sentit, les pèrdues de producte a les cooperatives de fruita ja són inferiors al 0,33% en el cas de la poma, el préssec i la nectarina i inferiors al 0,85% en la pera. Es tracta de xifres molt baixes, que demostren que les cooperatives treballen per no malbaratar el producte que generen.

La validació del Pla de prevenció del malbaratament per part del DACC permetria que les més de 30 cooperatives de fruita dolça adherides a la Federació continuessin avançant per a la prevenció del malbaratament amb mesures adaptades a la seva realitat, alhora que es donaria transparència dels seus processos davant la societat.

En concret, el Pla defineix els fluxos del procés productiu de la fruita dolça i quantifica les pèrdues per malbaratament, alhora que analitza les accions per a la reducció de les pèrdues identificant els punts crítics del procés. També contempla la formació del personal per a la prevenció del malbaratament i estableix una avaluació anual per verificar les accions i corregir-les si s'escau. És una iniciativa alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Les cooperatives agràries concentren el 36% de la Producció Final Agrària i, en concret, el 49% de la fruita dolça que es produeix a Catalunya.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho