Festes de Sant Joan i Sant Pere. Hospitalet de l’Infant del 21 al 30 de juny

CAT | ES


L’extensa nevada del cap de setmana ha deixat fins a 60 cm al Priorat i a les Terres de l’Ebre

Ha estat la nevada més important a Catalunya des del 2010, amb gruixos màxims de fins a 60 cm al Priorat, Terres de l’Ebre i punts del Pirineu

Etiquetes   natura entorn, nevada, filomena, temporal, terra alta, ribera ebre, priorat, catalunya, terres ebre, falset

Publicat el11/1/2021

L’extensa nevada del cap de setmana ha deixat fins a 60 cm al Priorat i a les Terres de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... La muntanya de Santa Bàrbara al fons, a Horta de Sant Joan


El cap de setmana del 9 i 10 de gener de 2021 ha estat marcat per una nevada inusualment extensa i també abundant a molts sectors de Catalunya, que ha afectat especialment les comarques de Ponent i del sud del país (llevat de la franja litoral), amb gruixos màxims de més de 60 cm al Priorat i de l'interior de les Terres de l'Ebre.

El mapa mostra l'abast de la nevada i el gruix màxim de neu nova mesurat entre el dissabte 9 i el diumenge 10 de gener de 2021. Ha estat elaborat a partir de les dades facilitades pels col·laboradors de la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM) i registrades per les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA).


L’extensa nevada del cap de setmana ha deixat fins a 60 cm al Priorat i a les Terres de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Mapa GN


La nevada ha estat molt continuada a les Terres de l'Ebre i sobretot al Priorat o a les muntanyes de Prades, on ha anat caient de manera ininterrompuda durant gairebé 48 hores.

Els gruixos maxims de neu s'han enregistrat a Falset (62 cm), a alguns punts del Parc Natural dels Ports (60 cm) i a la Terra Alta a Horta de Sant Joan (60 cm) i a Arnes (56 cm). A la Ribera d'Ebre s'han enregistrat màxims històrics com els 49 cm de la Serra d'Almos, 46 cm a Tivissa, 40 cm o els 25 cm de Rasquera. També cal destacar els 10 cm de Miravet o els 15 cm a Móra la Nova, a la part més baixa de la Ribera d'Ebre.

La nevada ha arribat després de 15 dies de temperatura força baixa a Catalunya, essent l'episodi de fred persistent més important des de l'onada de fred de la primera quinzena de febrer de 2012. No ha estat un episodi comparable a aquell pel que fa a valors mínims extrems, ja que la irrupció d'aire fred va deixar valors fins a 7 ºC inferiors a l'alta muntanya, però hem tingut més de dues setmanes amb una temperatura clarament per sota de la mitjana, fet que no s'havia produït els darrers 8 hiverns.


Per: Redacció

Fotos: Territori i Sostenibilitat

comparteix-ho