butlletí EbreActiu

CAT | ES


L'exposició «Art primer. Artistes de la prehistòria» ens proposa un viatge a la descoberta dels orígens de l'art

La mostra s´obrirà al públic al Museu de les Terres de l´Ebre aquest divendres 22 de juliol i es podrà visitar fins al 13 de novembre de 2022

Etiquetes   vida activa, exposicions, cultura, amposta, terres ebre, ulldecona, mas de barberans, tivissa, rasquera, freginals, ametlla de mar

Publicat el20/7/2022

L’exposició «Art primer. Artistes de la prehistòria» ens proposa un viatge a la descoberta dels orígens de l’art | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


L’exposició proposa un viatge al passat, a la descoberta dels orígens de l’art, a través de l’extraordinària col·lecció de calcs i reproduccions de pintures rupestres prehistòriques del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Aborda el tema dels orígens de l’art, fent un èmfasi especial en l’aparició i les característiques de l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques prehistòriques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la mediterrània peninsular, ara fa més de 7000 anys.

L’exposició "Art primer. Artistes de la prehistòria" s’obrirà al públic al Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta ) aquest divendres 22 de juliol i es podrà visitar fins al 13 de novembre de 2022. L’exposició ha estat produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, amb el suport de l’Arqueoxarxa, com a cloenda del 20è aniversari de la declaració de l’art rupestre de la façana mediterrània peninsular com a patrimoni de la humanitat per part de la UNESCO.

L’exposició "Art primer. Artistes de la prehistòria", comissariada per Inés Domingo, Antoni Palomo i Àngels Casanovas, presenta una excepcional selecció de calcs i reproduccions d’art prehistòric, de diferents períodes i procedències, que conserva el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). Els cals, concretament, són obres originals que il·lustren alguns dels primers grans descobriments de l’art llevantí i també d’art paleolític, tant a Catalunya com a la resta de l’estat. Aquestes obres amaguen els esforços de prehistoriadors, dibuixants i artistes com Henri Breuil (1877-1961), Josep Colominas (1883-1958), Joan Vila (1890-1947), Josep Tersol (1879-1961), Francisco Benítez Mellado (1883-1962) o Antoni Bregante (1933), per immortalitzar les troballes de les balmes i coves, i compartir-les amb la societat i amb la comunitat científica nacional i internacional. Destaquen els calcs de la Cueva del Castillo (Cantàbria), i de diversos jaciments llevantins catalans i valencians, com el Cogul o la Valltorta.

L’exposició presenta el relat en una introducció i cinc àmbits temàtics, que tracten de:

1. Els orígens de l’art. Els nostres avantpassats africans ja dibuixaven sobre colorants i recipients fa entre 100 i 60.000 anys.

2. L’art paleolític. L’art dels animals: Ara fa entre 40.000/35.000 i 11.700 anys, coves profundes, abrics i roques a l’aire lliure van fer de llenços a dibuixos, gravats i pintures d’animals.

3. L’art llevantí. L’art de les persones: Als inicis de l’era postglacial la façana mediterrània peninsular esdevé l’escenari de l’art llevantí. Els humans es converteixen en protagonistes d’escenes.

4. L’art de documentar l’art. Els primers grans descobriments d’art llevantí i com es van donar a conèixer a la societat.

5. La Ruta de l’Art Rupestre, patrimoni mundial de la UNESCO: Commemoració de la inclusió al llistat de patrimoni de la UNESCO el 1998. L’art rupestre llevantí de la façana mediterrània de la península Ibèrica és la concentració de jaciments més gran d’Europa.

L’exposició, d’estètica contemporània i innovadora, ofereix nombrosos recursos museogràfics: calcs d’algunes les pintures rupestres, rèpliques de peces arqueològiques emblemàtiques, audiovisuals que mostren escenes animades de la prehistòria, reproduccions de processos tecnològics, etc. Així mateix, el tractament de l’exposició integra una mirada de gènere al seu discurs: la contribució de la dona en la creació artística a la prehistòria.

L’exposició s’emmarca en la línia de col·laboració que manté el MAC amb el Museu de les Terres de l’Ebre, que ha col·laborat en la mostra amb la incorporació d'activitats complementàries que contribuiran a la difusió i coneixement de les magnífiques representacions d’aquest patrimoni artístic i cultural que es conserven les Terres de l'Ebre, procedents dels municipis d'Ulldecona, Mas de Barberans, Tivissa, Rasquera, Freginals, l’Ametlla de Mar i el Perelló, entre d'altres.


Per: Redacció


comparteix-ho