Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Experts aconsellen reduir la producció dels ceps en episodis de sequera per mantenir la qualitat del raïm

Si un episodi de sequera no permet disposar d’aigua per regar la vinya, s’aconsella anar a buscar menys producció, és a dir, menys raïms als ceps, perquè d’aquesta manera la planta requerirà menys aigua

Etiquetes   de la terra, sector vitivinícola, agricultura, pagesia, catalunya

Publicat el13/4/2023

Experts aconsellen reduir la producció dels ceps en episodis de sequera per mantenir la qualitat del raïm | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Un estudi de l'IRTA a Verdú demostra que un ús eficient i equilibrat de l'aigua pot millorar el rendiment de la vinya

La vinya amb un equilibri hídric adequat pot mantenir la qualitat i augmentar lleugerament la producció de raïm si se li aplica una mica més d'aigua. Aquesta és la conclusió d'un estudi de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) fet durant quatre anys en un camp experimental de Verdú (Urgell). Ara bé, si les vinyes no disposen d'aigua de reg degut a una sequera, llavors els experts aconsellen aclarides més intenses per reduir la producció de raïm, ja que d'aquesta manera el cep necessita menys aigua però manté la qualitat del fruit. En canvi, si el viticultor és "obstinat" i vol mantenir la producció pot passar "que la qualitat sigui un desastre o que el cep mori", alerta l'investigador de l'IRTA, Joan Girona.

L'Escola Agrària de Tàrrega ha acollit aquest dijous una conferència per exposar els resultats de l'estudi experimental que durant quatre anys l'IRTA ha dut a terme en una parcel·la de vinya de 5,5 hectàrees de Verdú. Durant aquest temps, l'IRTA ha fet un control de les dosificacions d'aigua utilitzades en set varietats de raïm, 4 de negre i 3 de blanc.

Les conclusions de l'estudi, ha explicat Joan Girona, assenyalen que "un bon maneig de l'aigua de reg en vinya amb una mica més de dotació, és capaç de produir un mica més" sempre que hi hagi una equilibri de la planta pel que fa a l'aigua, fruits i quantitat de fulla. També ha explicat que de les set varietats analitzades, no n'hi ha cap que destaqui per ser més resistent a episodis de sequera, sinó que cadascuna s'ha de regar amb estratègies diferents que no depenent de la quantitat d'aigua.

D'altra banda, si un episodi de sequera no permet disposar d'aigua per regar la vinya, Girona aconsella anar a buscar menys producció, és a dir, "menys raïms als ceps" perquè d'aquesta manera la planta requerirà menys aigua. "Si tot i així la planta pateix molt, el consell és seguir traient raïm" perquè les plantes demanen aigua en funció del fruits que han "d'alimentar", ha explicat. Això evitarà que els ceps puguin morir i que la qualitat del raïm minvi.


Per: ACN

Foto: Anna Berga ACN

comparteix-ho