Restaurant L´Estany Casa de Fusta. Cuina tradicional deltaica

CAT | ES


L’espoli d’oliveres monumentals va a la baixa

La llei de protecció aprovada pel Parlament l’any 2020 protegeix les oliveres que tenen un perímetre de més de 3 metres i mig, i una altura de més d’un metre i mig

Etiquetes   entorn, alcanar, oliveres monumentals, montsia, taula del senia,

Publicat el30/3/2022

L’espoli d’oliveres monumentals va a la baixa | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Exemplar d’olivera monumental catalogada a la partida de l’ermita del Remei d’Alcanar


Cada any s’estan salvant entre 50 i 60 exemplars d’oliveres. La Mancomunitat de la Taula del Sénia, que representa 27 poblacions de Catalunya, el País Valencià i l’Aragó, calcula que aquesta era la xifra d’oliveres monumentals que cada any eren arrencades per comercialitzar-les. La llei de protecció aprovada pel Parlament l’any 2020 protegeix les oliveres que tenen un perímetre de més de 3 metres i mig, i una altura de més d’un metre i mig.

Alcanar, representat pel regidor de Medi Ambient, Jordi Bort, va formar part de la comissió que tramita la Proposició de llei de protecció d’oliveres monumentals. El regidor, que va participar en les ponències prèvies que permetran d'elaborar la llei, va comparèixer el dijous 18 de juliol de 2019 al Parlament de Catalunya. El mateix any, el març del 2019, el ple de l'Ajuntament d’Alcanar va aprovar, per unanimitat, el catàleg municipal d'oliveres mil·lenàries. Un document que inclou set oliveres monumentals emplaçades a la partida de l'ermita del Remei, que la junta de govern local ja va declarar arbres d'interès local. Es tracta d'oliveres que superen els 3,5 metres de perímetre de tronc mesurats a 1,30 metres del sòl, incloses en l'inventari d'oliveres mil·lenàries de la Mancomunitat de la Taula del Sénia.

Jordi Bort recorda que "l’esforç conjunt i les aportacions del territori i dels municipis ha permès donar resposta a les necesitats reals, així com reduir l’espoli". La gerent de la mancomunitat, Teresa Adell, diu que "encara veuen camions carregats amb oliveres més petites, però les grans continuen als camps".

Recentment, la Mancomunitat de la Taula del Sénia ha comptabilitzat gairebé 6.500 oliveres, gairebé la meitat, al Montsià. La Mancomunitat feia temps que reclamava una llei catalana perquè les del País Valencià ja estaven protegides per una normativa similar des de l’any 2006. L’entitat recorda que la llei està aprovada, però que encara s’ha de desenvolupar el reglament que doni suport a la normativa. En aquest desenvolupament de la llei s’entraria en aspectes com les ajudes als pagesos o propietaris de les oliveres monumentals, per promoure els camps com a destí turístic o produir oli. De fet, en els dos últims anys, una seixantena de pagesos han tret més de 3.700 litres d’oli d’unes 600 oliveres monumentals inventariades, dins de la marca de garantia Oli Farga Mil·lenària.


Font: Ajuntament d’Alcanar

Foto: EbreActiu

comparteix-ho