Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


Un espectacle fa reviure una de les tradicions jueves al call de Remolins: la Festa de les Llums

L’activitat prevista per al dissabte 8 de desembre pretén donar llum al call jueu de Tortosa, un dels calls més importants que hi ha a Catalunya

Etiquetes   turisme, tortosa

Publicat el3/12/2018

Un espectacle fa reviure una de les tradicions jueves al call de Remolins: la Festa de les Llums | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... L'activitat arrancarà a les 19 h a la plaça de la Immaculada de Tortosa. Foto: cedida


El call jueu de Tortosa, situat a Remolins, reviurà dissabte una de les tradicions que hi duien a terme els jueus tortosins en l'època que aquesta comunitat va tindre presència a la ciutat. Es tracta de l'anomenada Hannukà, o Festa de les Llums, un ritual que té lloc al final de l'any i que s'allarga durant vuit dies durant els quals els que professen aquesta religió es fan regals. L'encarregada de recordar aquella tradició serà la Jueva de Tortosa, personatge creat per la intèrpret Pili Cugat. Aquest dilluns, ella juntament amb el regidor de Turisme, Josep Felip Monclús, i el guitarrista Carlos Luprián, han donat a conèixer els detalls d'aquesta nova representació de 'Recordant Hanukkah'.

L'activitat, prevista per dissabte 8 de desembre, constarà de dos parts: arrancarà a les 19 h des de la plaça de la Immaculada, des d'on la Jueva farà de guia pels sinuosos carrers del call. Posteriorment, a les 20 h, l'espectacle es traslladarà al Museu de Tortosa, on duran a terme una representació musicoteatral, amb l'acompanyament de Luprián i d'Andreu Ubach, a la percussió. Tots els actes són gratuïts, i oberts a tota la ciutadania.

Pili Cugat ha explicat que aquesta representació vol "donar a conèixer les tradicions dels jueus que habitaven Tortosa" i que van ser expulsats de la Península, cop tota la comunitat, al 1492. "Simbòlicament, volem tornar a donar llum a un dels calls jueus més importants que tenim a Catalunya", apunta Cugat, que a més remarca que al Museu se'n conserva "un tresor": un fragment de les llànties (anomenades hanukkiyyà), canelobres amb nou braços que aquests dies s'encenen complint amb el ritual.

A més de la representació al call jueu, també s'ha previst tota la setmana dedicada a la gastronomia jueva, que duran als plats els restaurants Paiolet i Parador.

L'activitat coincideix amb el pont de la Puríssima, fet que pot fer sumar visitants de fora de la ciutat. El regidor de Turisme, Josep Felip Monclús, ha incidit en l'aposta que des de fa anys fa la ciutat per a l'atracció de persones més enllà de les èpoques centrals del turisme: "estem treballant per una desestacionalització que ens ajude a fer que hi hagen més llocs de treball, a través de les empreses d'aquest sector" i en aquest sentit "una de les eines de foment de l'activitat passa per festes de recreacions històriques com aquesta del Hanukkà", ha assenyalat.


Més actuacions al nucli antic

Monclús també ha recordat altres actuacions que el govern municipal està impulsant al nucli antic, encaminades a reforçar l'atractiu turístic. En aquest sentit, ha assenyalat que l'execució del Passeig de les Cultures es beneficiarà de més de 308.000 euros provinents del Pla de Foment del Turisme, dels més de 717.800 euros previstos. Es tracta d'una intervenció urbanística al barri del Castell, que suposarà la prolongació del passeig de Ronda fins als Reials Col·legis i que "connectarà dos nodes importants en la visita turística a la ciutat, com són la catedral i el castell". Aquest projecte es completarà amb una intervenció artística, consistent en un seguit d'escultures que evocaran totes les èpoques històriques de la ciutat.

comparteix-ho