Restaurant L´Estany Casa de Fusta. Cuina tradicional deltaica

CAT | ES


Es preveu una collita de 20.000 tones d'oli d'oliva a Catalunya

Mentre el Baix Ebre i el Montsià incrementarà la producció d’oli, al Camp de Tarragona serà inferior i baixarà fins a les 2.500 tones

Etiquetes   de la terra, oli oliva, agricultura, pagesia, catalunya, terres ebre

Publicat el18/10/2023

Es preveu una collita de 20.000 tones d’oli d’oliva a Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu que la collita d'oli d'oliva a Catalunya se situaria, enguany, en unes 20.000 tones. Per segon any consecutiu, seria una campanya escassa –un 38% inferior a la mitjana de 32.000 tones-, encara que la producció augmentaria un 30% en relació amb l'any passat, quan es va assolir la pitjor producció dels darrers 20 anys i només es va arribar a les 15.150 tones d'oli.

Antoni Galceran, responsable d'oli d'oliva FCAC, explica que “a les comarques productores s'estan produint situacions molt irregulars perquè la majoria de superfície de conreu de l'olivera és de secà.

Malgrat ser una campanya bastant dolenta en general, les zones amb reg o reg de suport podrien mantenir la collita i les pluges localitzades dels darrers mesos podrien afavorir que, a determinats municipis del Montsià, augmentés la producció en relació amb la campanya 2022/23. En canvi, a altres zones, la producció serà fins i tot pitjor que la collita anterior. Evidentment, la producció final dependrà, també, de l'evolució dels rendiments que s'obtindran de l'oliva”.

Per províncies, les 20.000 tones que es preveuen a la collita 2023/24 es distribuirien en 5.500 tones a les comarques de Lleida -lleugerament inferior a l'any passat, quan va es va arribar a les 6.283 tones-; 1.000 tones a Barcelona i Girona –estables amb relació a la campanya passada-, i 13.500 tones a Tarragona -significativament superiors a les 7.760 tones de la darrera collita.

A les diferents zones productores d'oli d'oliva de la província de Tarragona, on realment hi podria haver un increment de producció respecte l'any passat és a la zona del Baix Ebre i Montsià, on es podrien obtenir fins a 11.000 tones d'oli d'oliva. En canvi, a la zona del Camp de Tarragona la producció d'enguany seria inferior i baixaria fins a les 2.500 tones.

La FCAC insisteix que es tracta de dues campanyes consecutives francament escasses quant a producció, que podrien portar a què moltes cooperatives es plantegin novament si es convenient obrir el molí.

A més, l'increment del preu de l'oli d'oliva en els darrers mesos no compensa la situació del sector provocada per la coincidència d'augment dels costos de producció i davallada de la producció. En aquest sentit, la FCAC sol·licita a l'Administració que, igualment que amb la resta de sectors afectats per la sequera, s'activin mesures específiques de suport per pal·liar les pèrdues de les explotacions d'olivera i les cooperatives afectades.

En l'àmbit d'Espanya també podria incrementar la producció respecte a la collita anterior, passant de les 664.000 tones a les 760.000 tones de l'actual campanya. Ara bé, tenint en compte la previsió d'importacions i que l'estoc de final de campanya és de menys de 250.000 tones, la disponibilitat total d'oli d'oliva per la campanya 2023/24 seria fins i tot inferior a 2022/23.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu

comparteix-ho