20a Fira Gastronòmica de la Sénia. 4 i 5 de maig de 2024

CAT | ES


Es presenta una nova experiència turística per les planes el Montsià per conèixer la cultura tradicional vinculades a les oliveres i l'oli

Tasta la cultura de l’Ebre. Els Sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana és un projecte encapçalat pel Museu de les Terres de l’Ebre en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Bàrbara i amb el suport de les dues cooperatives de producció d’oli local, Agrícola del Camp i Sant Gregori

Etiquetes   turisme, turisme cultural, oove, santa barbara, montsia, terres ebre

Publicat el5/11/2021

Es presenta una nova experiència turística per les planes el Montsià per conèixer la cultura tradicional vinculades a les oliveres i l’oli | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Ahir la tarda, al Centre d’interpretació de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara es va rpesentar el projecte Tasta la cultura de l'Ebre. Els Sabors de l'oli, l'or líquid de la Plana. Aquest és un projecte encapçalat pel Museu de les Terres de l'Ebre en col·laboració amb l'Ajuntament de Santa Bàrbara i amb el suport de les dues cooperatives de producció d'oli local, Agrícola del Camp i Sant Gregori, en el que es crea una nova activitat de turisme experiencial que vol posar en valor la cultura oleícola de Santa Bàrbara, aprofitant els principals recursos: oliveres, cooperatives, centre d'interpretació i restaurants. Aquests són els ingredients principals que articularan aquesta experiència turística per les planes del Montsià, per conèixer la cultura tradicional vinculada a l'oli i les oliveres.

En aquesta activitat de turisme experiencial, els participants podran gaudir del conreu de l’olivera, els seus orígens, el procés i l'elaboració de l'oli d'oliva a la Plana del Montsià, en concret a la vila de Santa Bàrbara. Aquest producte ha estat un dels elements més importants del municipi i ha caracteritzat, en especial des del s. XVIII, els canvis socials, culturals i comercials de la mateixa localitat i així com de les altres poblacions veïnes de l'interior del Montsià i Baix Ebre. Durant el recorregut, es podran visitar diferents espais, on es descriuen les tècniques agrícoles i els camps de conreu originats a partir de la colonització agrícola en època moderna la qual dóna peu a la fundació del poble, fins a les instal·lacions on s'elabora i es distribueix aquest bé tant preuat i, finalment, en podreu degustar les diferents varietats d'oli que es produeixen a Santa Bàrbara.


Espais que es visitaran

El Centre d'Interpretació de la Vida a la Plana, unes instal·lacions són el resultat de la restauració patrimonial d’una part de la Masada de Martí, un dels edificis més importants de la vila de Santa Bàrbara en els seus orígens. En aquest espai, s'explicarà el procés, des de la gènesi del municipi, de colonització agrícola de la Plana, els treballs vinculats a l’oliverar i el procés de mòlta i premsat amb la maquinària que s'utilitzava fins a mitjans del segle passat per obtenir l'oli. També es farà una descripció de com s'ha desenvolupat el comerç d'aquest producte gràcies a les vies de comunicació properes a la localitat i altres factors que ho han condicionat.

Es visitarà un camp d'oliveres del terme de Santa Bàrbara, on s'explicarà el seu cultiu al llarg de la història a la Plana del Montsià, el que ha suposat per a la subsistència i creixement de la vila, les seves varietats, el procés de preparació de l'arbre al llarg de l'any i el treball que es desenvolupa per adquirir el fruit de l'oliva (la poda, el tractament contra les plagues “l'entaulat” o preparació del sòl per recollir el producte, la recol·lecció de l'oliva, etc.).

Es visitarà també les Cooperatives Agrícoles de Santa Bàrbara. En les instal·lacions de les dos almàsseres que hi ha al municipi es produeix l'oli d'oliva i són el fruit de l'associació de la pagesia en la Cooperativa Agrícola del Camp i la Cooperativa Sant Gregori. Aquí s'explicarà el procés actual d'obtenció del producte i, posteriorment, es procedirà a la degustació del mateix.

L'experiència turística Tasta la cultura de l'Ebre. Els Sabors de l'oli, l'or líquid de la Plana tindrà lloc els dies 20 i 27 de novembre, l'11 i 18 de desembre, el 15, 25 i 29 de gener i el 5 de febrer. El preu de l'activitat és de 6 euros i les entrades es poden adquirir a Ebreticket.cat.

El punt de trobada d'inici de l'activitat serà el Centre d'Interpretació de la Vida a la Plana, (Passeig de les Quatre Carreteres, s/n).


Per: Redacció

comparteix-ho