Roquetes.  Muntanya, ciència i tradició

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#7/3/2022#) AND (caducitat>=#7/3/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Èric Barberà: “Tot projecte sense ànim de lucre parteix d'una base senzilla, ganes i passió”

Etiquetes   Natura patrimoni, entrevista

Publicat el9/11/2017

Èric Barberà: “Tot projecte sense ànim de lucre parteix d’una base senzilla, ganes i passió” | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... 

Aquests últims dies hem pogut veure a les xarxes el vídeo “Lo Riu Ebre”, un impressionant recorregut pel riu a vista de dron, que sobrevola les poblacions de Riba-Roja d’Ebre, Flix, Ascó, Vinebre, Garcia, Móra la Nova, Móra d’Ebre, Benissanet, Ginestar, Miravet, Benifallet, Tivenys, Xerta, Aldover, Tortosa, Amposta, Deltebre i Sant Jaume d’Enveja. El perellonenc Èric Barberà és l'autor d'aquest projecte. Estudiant de quart curs del Grau de Mitjans Audiovisuals de la UPF al Tecnocampus de Mataró, compagina l'afició per tot el relacionat amb la imatge amb el futbol, una altra de les seves grans passions.


- Quan comences a treballar amb drons?

Aquest desembre farà un any que tinc el dron. Des de feia temps que em passava pel cap comprar-me’n un, ja que m’agrada molt fer vídeos i veig necessari estar a l’última en les noves tecnologies.

Amb el grup de teatre Tracamaca Diccionari de Butxaca vam iniciar el projecte "Retrats" per a les Festes Majors de Sant Antoni 2017 del Perelló. La idea era fer un acte audiovisual combinat amb teatre en directe. Llavors em vaig decidir a comprar-me el dron. Vam enregistrar entrevistes a les associacions i entitats que col·laboren a les festes i també un reportatge aeri de tots els monuments del nostre poble amb els actors com a protagonistes, i així veure des d’una altra perspectiva la nostra costa i magnífic poble.


- Ho fas com afició o t'hi dediques professionalment?

De moment ho faig com a afició, m'encanta fer el que faig i espero poder treballar en aquest camp de l'audiovisual, els estudis que estic cursant estan encaminats a poder dedicar-m'hi professionalment en un futur.


- L'ús dels drons ha obert una nova porta professional, és així?

Els drons tenen moltíssimes utilitats, cada cop els drons es comercialitzaran més, tant en l’àmbit de l’oci com en el professional, curses de dron, tasques en l’àmbit agrari, en tasques de primers auxilis, com puguin ser socorristes, taxis (sí!, a Dubai estan a punt de llençar taxis que volen sense pilot i on únicament li has de ficar el teu destí), etc., malauradament, com en tot, sempre hi ha també el mal ús, per aquest motiu actualment hi ha diversos problemes amb el tema de permisos de vol, la intenció és una regulació molt estricta.


- Quins altres projectes has fet amb dron?

Gràcies al projecte "Retrats" em van sorgir algunes feines i veient l’interés en les gravacions amb dron vaig oferir els meus treballs a diverses empreses del poble. També he fet col.laboracions de gravació per a entitats i al temps lliure faig projectes per a mi, intentant copsar l’entorn més proper i els esdeveniments que es fan al poble.


- Vídeo o fotografia?

En aquest món de l’audiovisual ets tu el que t’adaptes a la societat i no a l’inrevés, per tant, has de treballar el vídeo, la fotografia i l’àudio per arribar al màxim de públic possible. No obstant això, em sento més a gust amb el moviment de la imatge, és a dir, amb el vídeo.


- Perquè “Lo Riu Ebre”?

Tot projecte sense ànim de lucre parteix d'una base senzilla, ganes i passió. El projecte “Lo Riu Ebre” va començar pel final. Em trobava al pont de Sant Jaume d'Enveja volant el dron, tal com faig a alguns indrets pròxims quan tinc temps lliure, quan de sobte, vaig veure el gran potencial que té el riu. A vegades la distància et fa valorar més el que tens a prop, jo fa tres anys que visc a Barcelona, i cada cop m'adono més del gran valor que tenim a les Terres de l'Ebre.

A partir d'aquí vaig buscar informació per saber quines eren les poblacions que voregen el riu. El següent pas ja era tema de logística, coordinar-me per arribar als llocs i parlar amb algunes persones que coneguessin el territori per fer-me més fàcil la gravació.

Tot i això, s'ha de tenir en compte un factor molt important en el “món dels drons”: que faci bon dia, ni vent, ni pluja, pel que més d'un cop, la meteorologia et canvia els plans i fa que hagis de tornar un altre dia al mateix indret.

D'altra banda vaig contactar amb el músic Joan Rovira per si em podia facilitar les seves cançons “Lo Meu Riu” i “Canvia”. Quan ja estava tot capturat i concretat, l'únic que feia falta era la seva edició. El dubte més gran que vaig tenir va ser la durada del vídeo, perquè tampoc volia que fos pesat de mirar. També vaig decidir fer-ne un de sintetitzat d'un minut per poder penjar a l'Instagram.


- En quins projectes estàs treballant actualment?

En pocs dies penjaré les fotos de cada població al meu compte de Facebook "eribaes". Dintre d’unes setmanes llançarem el vídeoclip "Sueños en Barco", del

jove cantant Miquel Rullo. En aquest cas hem optat per gravar al seu poble, Sant Jaume d’Enveja, a l’Ampolla, a les platges del Perelló i al Delta de l’Ebre.

Altres projectes que publicaré d’aquí a un temps són un espot publicitari de l’empresa Mel Múria per emetre al Canal Terres de l’Ebre i un reportatge de l’empresa TopFisher de l’Ametlla de Mar.


Vimeo: https://vimeo.com/user49067092
Facebook: ericbaes 
Instagram: ericbaes10